Sanat eğitiminde asamblaj tekniğiyle sıfır atık projesini eğitim öğretime uyarlama - Tunç, Mustafa (My University, 2022)
Günümüzde büyük bir sorun haline gelen tüketim bağımlılığı giderek artmakta ve doğal kaynakların azalmasıyla dünyamız için büyük bir risk oluşturmaktadır. Ülkemizde de bu konu üzerine çalışmalar yapılsa da tam anlamıyla istenilen başarı sağlanamamaktadır. Geçmişten günümüze tüketimin artmasını, üretimin hızı ve sanayi devrimiyle ilişkilendirmek mümkündür. Sanayi devriminin birçok alanda etkisi görüldüğü gibi sanat alanında da etkisi görülmektedir. Üretimin artması, hazır nesnelerin çoğalması ve insanların tüketime özendirilmesi sanat alanında ele alınmıştır. Modern sanat çatısı altında atıklarla sanatsal işler üreten sanatçılar olmuştur. Bu bağlamda modern sanat ve asamblaj tekniğini birbirleriyle ilişkilendirmek olasıdır. Aralarındaki ilişki vasıtasıyla asamblaj tekniğiyle modern sanatı anlamlandırmak daha kolay olacaktır. Güzel sanatlar eğitimi alan öğrencilerde atıklarla asamblaj tekniği üzerine çok az sayıda çalışma yapıldığı görülmektedir. Bu şekilde çalışma yapılması atıkların azaltılması, asamblaj tekniğinin tam manasıyla anlamlandırılması ve sonuç olarak öğrencilerin modern sanatı özümsemeleri ileri sürülmektedir. Belirtilen nedenlerden dolayı hedeflenen çalışma, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü 3. sınıf deneysel atölye dersi öğrencileri ile 8 haftalık bir planla yapılmıştır. Öncelikle atık ve tüketim konusunda kısa ve net anlatımlarla konu hakkında bilgilendirme verilmiştir. Öğrenciler atık, sıfır atık, tüketim, geri dönüşüm kavramları ile ilgili bilgilendirildikten sonra bu atıklardan neler yapılabileceği tartışılmıştır. Toplanan bu atıklardan asamblaj tekniğiyle yapılmış işler ortaya koyulmuştur. Bu noktada tezimizin amacına uygun olarak bilinçli tüketimi ve tüketileni geri dönüştürmeyi ilke edinen bireyler yetiştirilmiştir. Araştırmanın rahat ilerleyebilmesi için ve amacını tam olarak yerine getirebilmesi için literatür araştırması yapılmış ve kaynaklar hazırlanmıştır. Hazırlanan bu kaynaklar araştırmanın özgün değerini kanıtlayacak niteliktedir. Bu araştırmada nitel araştırma yönteminin eylem araştırma deseni kullanılmış ve ayrıca bu yöntem içerisinde değerlendirme formları, araştırmacı ve öğrenci günlükleri, video kayıtlar, fotoğraflar ve uzman görüşleri alınarak araştırmanın amacını, önemini ve özgünlüğünü daha anlaşılır hale getirmiştir.

Consumption frenzy, which has become a big problem today, is increasing and it poses a great risk for our world with the decrease of natural resources. Although studies have been carried out on this subject in our country, it is seen that the desired success has not been achieved. It is possible to associate the increase in consumption from the past to the present and the speed of production with the industrial revolution. The effect of the industrial revolution is seen in many areas, as well as in the field of art. The increase in production, the increase of ready-made objects and the encouragement of people to consumption are discussed in the field of art. There have been artists who produce artistic works with waste under the umbrella of modern art. In this context, it is possible to associate modern art and assemblage technique with each other. It will be easier to make sense of modern art with the assemblage technique through the relationship between them. It is seen that very few studies have been done on the technique of assemblage with waste in students who receive fine arts education. It is suggested that the study should be done in this way, to reduce the waste, to make a full sense of the assemblage technique, and as a result, the students assimilate modern art. For the stated reasons, the targeted study was carried out with the 3rd grade experimental workshop course students of Karabük University Safranbolu Fethi Toker Fine Arts and Design Faculty Painting Department in an 8-week plan. First of all, brief and clear explanations on waste and consumption were given. After the students were informed about the concepts of waste, zero waste, consumption and recycling, what could be done from these wastes was discussed. The works made with the assemblage technique were revealed from these collected wastes. At this point, in accordance with the purpose of our thesis, individuals who adopt the principle of conscious consumption and recycling of the consumed have been trained. In order for the research to proceed smoothly and to fulfill its purpose, literature research has been done and resources have been prepared. These prepared sources are of a nature to prove the original value of the research. In this research, the action research design of the qualitative research method was used, and the purpose, importance and originality of the research were made more understandable by taking evaluation forms, researcher and student diaries, video recordings, photographs and expert opinions within this method.
Adapting the zero waste project to education with the assemblage technique in art education
Keywords: asamblaj; assambly; Atık; consumption; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; production; tüketim; üretim Waste