Çok kuşaklı aile işletmelerinde yaşanan çatışmaların kurumsal mantıklar çerçevesinde analizi - Yağız, Fitnat Nazlı Sağyan (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, çelişen iki kurumsal mantık olan aile ve ticari mantıkların aile üyelerinin arasındaki çatışmaları nasıl etkilediği araştırmaktır. Çalışmada, aile üyeleri arasında yaşanan çatışmalar görev, süreç ve ilişki olmak üzere üç grup altıunda ele alınmıştır. Nitel bir araştırmanın yapıldığı çalışmada Türkiye’de faaliyet gösteren, 1960 yılı ve öncesinde kurulan, en az üçüncü kuşağın çalıştığı, büyük ölçekli çok kuşaklı dokuz aile işletmesinin aile üyeleri olan Yönetim Kurulu üyeleri görüşme yapılmıştır. Katılımcıların cevapları içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmada öncelikle, görüşme sağlanan aile işletmelerinin hangi kurumsal mantıkdan etkilendikleri, sonrasında farklı kurumsal mantıkların etkisindeki aile işletmelerinde hangi çatışma türlerinin yaşandığı tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında, ele alınan dokuz aile işletmesinin altısının aile mantığından etkilendiği, üçünün ise ticari mantıkdan etkilendiği tespit edilmiştir. Aile mantığının etkisindeki aile işletmelerinde görev, süreç ve ilişki olmak üzere üç tür çatışma türünün de yaşanabileceğine ilişkin bulgular elde edilirken, ticari mantığın etkisindeki aile işletmelerinde görev çatışmasının yaşanabileceğine ilişkin bulgular elde edilmiştir.

The aim of this study is to investigate how conflicting institutional logics, family and commercial logic, affect the conflict between family members. In the study, conflicts between family members are handled under three groups as task, process and relationship. Interviews are conducted with family members who are also members of the board of nine large-scale multi-generational Turkish family businesses established in 1960 or earlier. Family businesses in which at least third generation family members work are included in the sample. The responses of the participants are analyzed by content analysis method. In this study, first, it is determined which institutional logic affects the family businesses interviewed and then the types of conflicts experienced by family businesses under the influence of different institutional logics. It is determined that six of the nine family businesses considered to be within the scope of the study are affected by family logic and three of them are affected by commercial logic. Findings have been obtained that three types of conflict can be experienced in family businesses under the influence of family logic: task, process and relationship. Also findings have been obtained that task conflict can be experienced in family businesses under the influence of commercial logic
Keywords: Aile işletmeleri; Aile Mantığı Family Busineses; Business; Commercial Logic; Conflict; Çatışma; Family Logic; Institutional Logic; İşletme; Kurumsal Mantık; Ticari Mantık