Sağlıklı iletişimi güçlendirmede ergen annelerine yönelik grupla psikolojik danışma nasıl işler? - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Ergenlik, birçok değişimin yaşandığı bir gelişim dönemidir. Bazı ergenler bu uyum sürecini başarı ile tamamlarken, bazıları profesyonel yardım almaya ihtiyaç duyabilmektedirler. Bu noktada sadece ergene değil aynı zamanda ergenin ailesine de psikolojik yardım hizmetlerinin verilmesi, ergenin sağlıklı gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu araştırmada, ergenler ve anneleri arasında sağlıklı ilişki geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla annelere yönelik hazırlanan grupla psikolojik danışma programın etkililiğini sınamak amaçlanmıştır. Araştırma tek grup ön-son test ve izleme deneme modellinde hazırlanmıştır. Araştırmaya, 12-14 yaş aralıklarında bireysel psikolojik danışma hizmeti alan 16 ergen annesi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Otomatik Düşünceler Ölçeği ve İletişim Becerileri Envanteri kullanılmıştır. Bulgular, annelerin olumsuz otomatik düşünceler ve iletişim becerileri ön-test, son-test ve izleme puanlarında farklılıkların oluştuğunu göstermektedir.
Keywords: Davranış Bilimleri; İletişim; Psikoloji