Pazarlama odaklı halkla ilişkiler uygulamalarında sosyal medyanın rolü - Askeroğlu, Oytun (My University, 2010)
Günümüz tüketicileri artık vakitlerinin çoğunu internette geçirmekte ve internet üzerinden satın alma kararlarına yön vermektedirler. Bu durum internette yaşanan gelişmelere bağlı olarak artarak devam etmektedir. Bu durum web 2.0 teknolojisinin interneti daha sosyal kılması ve içeriğin tüketiciler tarafından oluşturulmasıyla hız kazanmıştır. İnternette insanlar birer yayıncı olarak içerik üretmeye başlamış ve bunları sosyal çevreleriyle paylaşma imkanına sahip olmuşlardır. Bu gelişmeler sonucu ortaya yeni bir mecra çıkmış ve sosyal medya olarak adlandırılmıştır. Başta da belirttiğimiz gibi artık tüketiciler vakitlerini bu yeni mecrada geçirmekte ve satın alma kararı verirken bu yeni mecrayı göz önünde bulundurmaktadır. Bu nedenledir ki artık günümüz işletmeleri de tüm bu nedenlerden dolayı, artık tanıtım faaliyetlerini bu yeni mecraya da taşımak zorunda kalmışlardır. Ortada bir iletişim süreci olduğu göz önünde bulundurulduğunda söz konusu tanıtım kampanyalarının bir pazarlama iletişimi disiplini içinde yürütülmesinin gerekliliği de ortaya çıkmaktadır. Günümüz işletmelerinin çoğu bu yeni mecrayı kullanırken, bunun bir iletişim disiplini içinde yürütülmesi gerektiğini göz ardı etmektedir. Yönlerini el yordamı ya da deneme yanılma yoluyla bulmaktadır. Oysa ortada bir iletişim faaliyeti varsa bunun bir disiplin içinde yürütülmesi gerekmektedir. Bizde bu araştırmamızda bir iletişim disiplini olan pazarlama odaklı halkla ilişkiler faaliyetlerinin, sosyal medya üzerinden nasıl yürütülmesi gerektiğinin cevabını aradık. Bu amaçla birinci bölümde tezimizde yer alan kavramlara bir çerçeve çizmeyi hedefledik. İkinci bölümde ise asıl konumuz olan pazarlama odaklı hakla ilişkiler faaliyetlerinde sosyal medyanın rolü üzerine elde ettiğimiz bilgileri paylaştık. Üçüncü bölüm ile birlikte tezimiz, örnek bir kampanya ve sosyal medyayı konu alan bir anket çalışmasıyla desteklenerek sonuca ulaşmıştır. Elde edilen bulgular, ortaya koyduğumuz “pazarlama odaklı hakla ilişkiler faaliyetlerinde sosyal medya etkilidir” tezini doğrulayan niteliktedir.

Today’s customers are now spending most of their time on the internet and deciding of their purchase via internet. This situation continues increasingly depending on the developments in the internet. This has accelerated by web 2.0 technology’s making the internet more social and the consumers’ creating the content. People have started to generate a content as a publisher on the internet and have the opportunity to share them with the social environment. It was emerged a new field as a result of these developments and called as ‘social media’. As mentioned at the beginning, consumers now are spending their time in this new field, and taking into consideration of this field when deciding to purchase. That’s why, for all these reasons today’s businesses have also been forced to move their advertisement activities to this new field. When considering a communication process, it is also emerging that such a promotional campaign is required to be conducted within the disciplines of marketing communications. While many of today’s businesses are using this new field, they ignore the fact that it should be implemented in a communication discipline. They find their way either by manual or trial and error. However, if there is a communication activity, it is necessary to conduct it with a discipline. In this study, we sought the answer of how the public relations activities focused on marketing as a communication discipline must be conducted in social media. For this purpose, our aim is to draw a frame to the concepts in the first part of our thesis. In the second part, we share the information we have obtained about the role of social media in the public relations activities focused on marketing which is our main subject. In third part, our thesis reached the result by supported a survey which contains social media and a sample campaign. The obtained findings are corroborative of our thesis ‘Social media are effective in the public relations activities focused on marketing.’
Keywords: Halkla İlişkiler; Medya; Pazarlama