Parametrik tasarım yaklaşımının bir elektrikli ev aleti tasarımına uygulanması - Koç, Aykut (My University, 2013)
PARAMETRİK TASARIM YAKLAŞIMININ BİR ELEKTRİKLİ EV ALETİ TASARIMINA UYGULANMASI Bu çalışmada, bir elektrikli ev aletinin bilgisayar ortamında parametrik olarak tasarlanması konu edinmiştir. Ürün tasarım sürecini oluşturan disiplinler arası basamaklar parametrik tasarım yaklaşımına uygun olarak şekillendirilmiştir. Bir elektrikli su ısıtıcısının optimum tasarım ve imalat verimine ulaşabilmesi adına süreçteki endüstriyel tasarım, mekanik tasarım ve elektriksel tasarım gibi disiplinlerin birbirleri arasındaki veri paylaşımları incelenmiş ve ürünün 3 boyutlu parametrik tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarım sürecinde kullanılan CatiaV5 yazılımı bünyesinde atanan parametreler ve bağıntılar sayesinde model üzerindeki form ve ölçülendirmeler arasında bir bağ oluşturulmuştur. Uygulanan tasarım algoritması sayesinde tasarımcının modeli belirli parametreler üzerinden kontrol edebilmesi sağlanmıştır. Takip edilen bu yöntemle birlikte ürün üzerindeki iterasyon ve güncellemelerin en kısa zamanda ve sorunsuz bir şekilde hayata geçirilebileceği bir CAD model elde edilmiştir. Çalışmaya konu olan yaklaşımlar sonucunda ürün tasarım sürecinde elde edilen avantajlar ortaya konmuştur.

APPLICATION OF PARAMETRIC DESIGN APPROACH TO DESIGN OF AN ELECTRICAL DOMESTIC APPLIANCE In this study, parametric design of an electrical domestic appliance in computer environment was mentioned. Interdisciplinary steps, which constitute the product design process, were formed with parametric design approach appropriately. To succeed the optimum design of an electrical kettle and manufacture efficiency, data sharing between the disciplines as industrial design, mechanical design and electrical design was examined then three dimensional parametric design was developed. In the design process by means of the parameters and relations which were defined with CatiaV5 software, a link was established between the dimensions and forms of the model. The applied design algorithm let the designer to control 3Dmodel by defined specific parameters. By the followed method, a CAD model which provided updates and iterations on the product rapidly was obtained. As a result of the approaches, which were the subject of study, the gained advantages from the product design process were presented.
Keywords: Ev Aletleri, Elektrikli; Mekatronik; Tasarım ve Yapım