Algoritmik ticaret ve Borsa İstanbul uygulaması - Hekim, Rıdvan (My University, 2022)
Bu araştırmada algoritmik ticaret kavramlarının geniş bir çerçevede incelenmesi ve bir yatırımcı için sistem kurma süreci hakkında baştan sonra bilgi verilmesi hedeflenmiştir. Algoritmik ticaret, finans piyasalarında alım satım işlemleri için önceden tanımlı kurallar doğrultusunda bilgisayarları kullanmaktır. Kurallar, doğru alım satım kararlarını vermek için miktar, fiyat ve zamanlama gibi faktörleri kullanarak belirli bir alım satımı yapılan ürün için oluşturulan algoritmik alım satım stratejilerine dayanır. Türkiye'de yeni yeni uygulanmaya başlanan, Dünya’da uzun zamandır uygulanmakta olan ve sürekli gelişen bir ticaret yöntemidir. Sayısız verinin aktığı ve birbirini etkilediği piyasada oluşan karmaşıklık içerisinde algoritmalar bir yol haritası çizerek yatırımcıların daha yüksek bir ticaret yapabilmesine olanak tanımaktadır. Doğruluğu önceden test edilerek, zaafları, iyi yanları, kötü yanları bilinen, kuralları yatırımcı tarafından belirlenen bir algoritma sayesinde, piyasadaki kaostan kurtulmak mümkündür. Algoritmik ticaretin en önemli noktası stratejidir. Alım satımı yapılacak olan finansal enstrümanın fiyatından gelen anlık ya da kümülatif veriler yardımıyla belirlenen strateji doğrultusunda yazılan algoritmalar ile net olarak bir alım ve satım kuralı oluşturulmaktadır. Buradaki al sat kurallarının gerçekleşmesi ile alım satımlar yapılmaktadır. Algoritmik ticaretin faydaları ve riskleri bulunmaktadır. İnsanın yapamayacağı hız, disiplin ve data analizi sonucunda karar verir ancak yanlış kurgulanmış bir sistem de olumsuz sonuçlara yol açabilir.

In this research, it is aimed to examine the algorithmic trading concepts in a wide framework and to provide comprehensive information about the system setup process for an investor. Algorithmic trading uses computers to trade in financial markets according to predefined rules. The rules are based on algorithmic trading strategies created for a particular traded product, using factors such as quantity, price, and timing to make the right trading decisions. Algorithmic trading is a newly developing trade method in our country, but has been used for a long time in the world and is constantly developing. In the complexity of the market, where countless data flow and affect each other, algorithms create a roadmap and allow investors to trade with higher profits. It is possible to get rid of the chaos in the market, thanks to an algorithm whose accuracy is tested beforehand, whose weaknesses, advantages and disadvantages are known, and whose rules are determined by the investor. The most important point of algorithmic trading is strategy. With the help of instant or cumulative data coming from the price of the financial instrument to be traded, a clear buying and selling rule is created with algorithms written in line with the strategy determined. Trades are made with the realization of the buy and sell rules here. Algorithmic trading has benefits and risks. Algorithmic trading makes decisions with a speed, discipline and data analysis beyond human capabilities, but an incorrectly constructed system can also lead to negative consequences.
Keywords: Algo; Algoritmik Ticaret Stratejileri; Borsa İstanbul; Capital market; Financial institutions; Finansal kurumlar; HFT; Kantitatif Ticaret Algorithmic Trading Strategies; Quantitative Trading; Robotic Trading; Robotik Ticaret; Sermaye piyasası; Turkey; Türkiye