Arşivcilikte uluslararası iletişim ve işbirliğinin teknolojik araçları: BBS’ ler (Bilgisayarlı Bilgi Sistemleri) ve internet - Ataman, Bekir Kemal (My University, 2002)
Arşivcilikte Uluslararas? İletişim ve İşbirliğinin Teknolojik Araçlar?: BBS'ler (Bilgisayarlı Bilgi Sistemleri) ve Internet Internet teknolojilerinin ulusal ve uluslararası iletişim ve işbirliği için arşivciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmakta olduğu hipoteziyle yola çıkan bu araştırma, arşivcilerin interneti, gerek üretim, gerek tüketim, gerekse karşılıklı iletişim ve işbirliği için kullanış şekillerini ortaya koymak, bunlar içinde tartışma listesi kullanımını ayrıntılı olarak ele almak, mevcut listeleri tespit etmek ve bunlarla ilgili ayrıntılı bilgiler derlemek, bu bilgileri kantitatif yöntemlerle analiz etmek, ve türk arşiv ve arşivcilik dünyasını dünyaya açacak web sayfaları geliştirmek vb. birden çok amacı gerçekleştirmeyi hedeflemiştir. Çalışmada kullanılan araştırma yöntemleri, dokümanter (belgesel) analiz, kantitatif analiz, ve son olarak da betimleme yöntemleridir. Kullanılan veri toplama teknikleri ise konuyla ilgili olarak yapılan daha önceki çalışmaların yayınlandığı belgelerin analizi, yaklaşık yedi yıla yayılan gözlemler, yazışmalar yoluyla görüşme ve anket teknikleridir. Araştırmada önce arşivcilikte işbirliği çabaları ele alınmakta, bunun ardından Internetle ilgili temel kavramlar ve Internet'in arşivcilikteki kullanım şekilleri incelenerek genel bir teorik çerçeve çizilmekte, bunlar içinde tartışma listelerinin arşivcilikteki kullanımı ve bunun önemi vurgulanmaktadır. Türkiye'deki ihtiyaçlara cevap verecek bir sistemin kurulması için duyulan ihtiyaç ve bunun kurulma aşamalarıyla ilgili bilgilerin ardından, bu çalışma için derlenen arşivcilikle ilgili toplam 141 adet tartışma listesinin kantitatif analizi yapılmakta ve listelere gönderilen mesajlar içerik açısından da incelenmektedir. Araştırma, sonuç ve öneriler, kaynakça ve ekler bölümüyle son bulmaktadır.

Technological Means of Communication and Collaboration in Archives and Records Management: BBSes (Bulletin Board Systems) and Internet Launching with the hypothesis that Internet technologies are widely used by archivists for both national and international communication and collaboration, this study has got a variety of aims in the form of: showing the ways archivists make use of Internet for consumption, for production and for communication and collaboration aims; among these, to study the use of mailing lists in detail, to find out and compile detailed information about current lists related to archives and records management and to analyze this information using quantitative methods; to develop web pages to open up and promote turkish archival world to the rest of the world, etc. The research methods used in this study are documentary analysis, quantitative analysis, and finally descriptive methods. Data gathering techniques, on the other hand, are documentary analysis, observations that span over a period of seven years, interviews via correspondence and questionnaire techniques. In this study, first a theoretical framework is drawn by studying collaboration efforts in archival world, fundamental concepts related to the Internet and the use of Internet for archival purposes. Then the use and importance of mailing lists with this aim is stressed. After the assesment of a need to serve the needs in Turkey and the steps involved in setting up such a system, a quantitative analysis of the 141 lists, compiled with this aim, that relate to archives and records management, is done and a content analysis of messages sent to the lists are attempted. The study closes with a chapter of conclusion and proposals, bibliography and appendices.
Keywords: Arşivcilik; Bilgi Sistemleri; Genel Konular; Internet; Kütüphane türleri