Deneysel kolit modelinde farklı probiyotiklerin etkinliğinin karşılaştırılması - Kılıçoğlu, Erhan (My University, 2023)
Tezin Başlığı : Deneysel Kolit Modelinde Farklı Probiyotiklerin Etkinliğinin Karşılaştırılması Amaç: Bu tez çalışmasında sıçanlarda trinitrobenzen sülfonik asit (TNBS) ile oluşturulmuş kolit modelinde Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii ve Bacillus clausii probiyotik mikroorganizmalarının etkilerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda intrakolonik TNBS uygulaması ile deneysel kolit modeli oluşturulmuştur. TNBS uygulaması ile birlikte aynı gün probiyotik ve metilprednizolon tedavileri başlanmıştır. 7 gün süre tedavi süresi boyunca sıçanların genel durumu, vücut ağırlığı, dışkı kıvamı, rektal kanama ve hastalık aktivite indeksleri (HAİ) günlük olarak izlenmiş ve kaydedilmiştir. Deney sonunda sıçanların kolonlarında oluşan hasar, makroskopik ve mikroskobik olarak değerlendirilmiştir. Kolon dokularında biyokimyasal analizler (Malondialdehit (MDA), Glutatyon (GSH) seviyeleri ve Myeloperoksidaz (MPO) aktivitesi) yapılmıştır. Bulgular: Sıçanlarda oluşturulan deneysel kolit modelinde, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii ve Bacillus clausii probiyotik mikroorganizmaları klinik semptomları, makroskopik ve mikroskopik kolon hasarını azaltmıştır. Ek olarak Lactobacillus reuteri ve Saccharomyces boulardii kolon dokusunda GSH seviyesini artırmış, MDA seviyesi ve MPO aktivitesini ise azaltmıştır. Sonuçlar: Bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlara göre Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii ve Bacillus clausii probiyotik mikroorganizmaları deneysel kolit modelinde iyileştirici etkiler göstermiştir. Anahtar Sözcükler: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, TNBS, Deneysel kolit, Probiyotikler

Title of Thesis: Comparison of the Effectiveness of Probiotics in the Experimental Colitis Model Objective: In this thesis, we aimed to evaluate and compare the effectiveness of four different probiotic microorganisms; Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii and Bacillus clausii in experimental trinitrobenzene sulfonic acid (TNBS)-induced colitis rat model. Material and Methods: Colitis was induced by the administration of intracolonically TNBS. Probiotic and methylprednisolone treatments started at the same day of TNBS administration and continued for 7 days. General appearance, body weight, stool consistency, rectal bleeding, and disease activity index (DAI) scores were evaluated and recorded daily. Macroscopic and microscopic colonic damage were evaluated and scored in the last day of experiment. Biochemical analyzes (Malondialdehyde (MDA), Glutathione (GSH) levels and Myeloperoxidase (MPO) activity) were performed in the colonic tissues of rats. Results: Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii and Bacillus clausii decreased clinical symptoms, macroscopic and microscopic colonic damage in experimental colitis model in rats. In addition, L. reuteri and S. boulardii increased GSH levels and decreased MDA levels and MPO activity. Conclusion: According to the results obtained from this thesis study, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii and Bacillus clausii showed beneficial effects in the treatment of experimental colitis model in rats. Ulcerative colitis, Crohn disease, TNBS, Experimental colitis, Probiotics
Comparison of the effectiveness of probiotics in the experimental colitis model
Keywords: Colitis, Ulcerative; Crohn disease; Crohn hastalığı; Deneysel kolit; Experimental colitis; Kolit, Ülseratif; Probiotics; Probiyotikler; Probiyotikler Ulcerative colitis; TNBS; Ülseratif kolit