PLC kontollü MPS taşıma uyglamasının farklı modüler bir sisteme dönüştürülmesi - Yıldırım, Eser (My University, 2003)
Bu çalışmada mekatronik eğitiminin verimliliğini arttıracak modüler bir üretim sistemi prototipi tasarlanmıştır. Bu amaçla, farklı iki parçanın üretime girişinden çıkışına kadar olan işlemlerin insan eli değmeden üretilmesi için bir sistem dizayn edilmiştir. Mekanik, pnömatik, elektropnömatik, sensör, PLC, endüstriyel veri iletişimi, endüstriyel robotik ve bilgisayar teknolojilerinden faydalanarak böyle bir sistem yapılmıştır. Tasarlanan sistemin, çalışma prensibi FPC 101 program yapısı uygulamalarıyla birlikte ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Sonuçta, farklı iki parçayı algılayıp, parça transferini sağlayan, değişik üretim işlemlerinden geçirebilen ve parça cinsine göre parçaları ayırabilen bir sistem başarıyla çalıştırılmıştır. In this study, we have designed a moduler production system prototype which increase the productivity of mechatronics education. In this aim, we have designed a system which different two parts don't touch human hand input to output. This system has been made profit by mechanics, pneumatic, electropneumatic, sensor, PLC, industrial datum communication, industrial robotic and computer technologies. We have explained working principle of designed system by application of FPC 101 program structure detailly. Finally, we have worked a system successfully which perception of different two parts and supporting of part transfer and can be transported by production process and can be separated of parts according to part class.
Keywords: Makina; Makine Mühendisliği