Die entwicklung des schriftspracherwerbs anhand unterschiedlicher textsorten aus dem sekundarbereich II - Gürer, Gülşah (My University, 2023)
Birçok Yabancı Dil Öğrencisi için oldukça zor bir alan olan yabancı dilde yazılı dil, yabancı dil öğrenimi esnasında özellikle önemli bir rol oynar ve kalıcı olarak güçlendirilmeli, genişletilmelidir. Yabancı dilde Okuryazarlık ve öğrencinin yabancı dilde yazılı dil becerilerini geliştirme süreci bu nedenle çeşitli seçeneklerle desteklenmelidir. Yabancı dil öğretiminde öğrencilerin dile hakim olabilmeleri için bazı zorlukların üstesinden gelmeleri beklenir. Alman dilinin edinimi sırasında ortaya çıkan bu zorluklar farklı yaklaşım ve yöntemlerle desteklenmektedir. Dinleme, konuşma ve okumanın yanı sıra beklentilerden biri de yazma becerisidir.Bu nedenle öğrencilerin yazılı dile iyi derecede hakim olmaları gerekmektedir. Yabancı Dil öğretiminde gerek öğrenciler gerekse öğretmenler bu alanda yoğunlaşmaktadırlar Bu sebepten dolayı derste, öğrencilerin yazı dilininin gelişimini amaçlayan metin türleri işlenir. Seçilen metin türleri öğrencilerin yazma becerilerini genişletmeye ve geliştirmeye yöneliktir. Bu hedef doğrultusunda metin türleri aracılığıyla farklı yazılı dil becerilerinin aktarılması amaçlanır. Tezin birinci kısmında, bir derleme çalışması yapılarak, yabancı dilde yazı dilinin gençlerde gelişimi irdelenecektir. Bu bağlamda orta öğretim ikinci kademede yazma becerilerinin edinimi incelenecektir. İncelemenin ardından almanca yazı dili öğreniminde yer edinmiş belirli yeterlilik modelleri sunulacaktır. Bir sonraki bölümde, derste işlenen belirli metin türleri sunulup, seçilen metin türlerinin terim tanımı ve metin işlevi gösterilir. Bu bölümün ardından veri toplama yöntemi yazma çalışmalarında yapılan hataları tespit ederek, seçilen üç farklı metin türününün analizininin ardından elde edilen sonuçlar ile sunulacaktır. Analizinin sonuçları, incelenen metin türlerindeki hata tipleri sunulduktan hemen sonra, tablo halinde bir özet olarak sunulacaktır. Tez kapsamlı bir bibliyografya ile tamamlanır. Dil ediniminin temelini oluşturan dört beceriyi ele alan çalışmalar, araştırmalar ve sonuçlar yabancı dilde dil edinimini geliştirmek ve farklı yaklaşımlar sunmamıza olanak sağlar. Bu çalışma yabancı dil öğretiminde özellikle yabancı dilde yazı dili becerisinin geliştirilmesinde yaşanan zorluklara yeni perspektifler ve yaklaşımlar kapsamında sunacaktır. Tezin sonuçları sayesinde almanca yazı dili edinimi alanında yaşanan zorluklara, elde edilen yeni perspektifler sayesinde ışık tutulması hedefleniyor. Çalışma, yazılı dili edinmedeki sorunları azaltmayı ve olası çözümlerin geliştirilmesini mümkün kılmayı hedeflemektedir.

The written language in the foreign language German, which is an extremely demanding area for many foreign language learners, plays a particularly important role in foreign language learning and should therefore be permanently strengthened and expanded. Literacy and the process of developing students' written language skills in the foreign language German should therefore be supported with various offers. In foreign language classes, students are expected to overcome some difficulties in order to master the language. These difficulties that arise when acquiring the German language are supported by different approaches and methods. In addition to listening, speaking and reading, writing is also one of the expectations in foreign language lessons. The students should therefore have a good command of the written language. In foreign language lessons, both students and teachers concentrate on this area. For this reason, the lessons cover text types that are aimed at developing the students' written language. The selected text types are intended to expand and develop the students' writing skills. Following this goal, the aim is to promote different written language skills by working with different types of text. In the first part of the work, the development of the written language in the foreign language German is examined using a compilation study. In this context, the acquisition of writing skills in secondary education is examined. Specific competency models are then presented that are embedded in the process of acquiring written language in the foreign language German. The following part presents the specific types of texts covered in the lesson, as well as their definitions and text functions. The data obtained after analyzing different types of texts, which were then examined for errors, are presented in the next section.The results of the analysis are summarized in a table immediately after the error types in the types of text examined are presented. The work is rounded off by an extensive bibliography. Studies, research and results that address the four skills that form the basis of language acquisition allow us to improve language acquisition in a foreign language using different approaches. The aim of the study is to focus on and improve the difficulties in teaching German as a foreign language, particularly in the development of written language skills. Based on the results of the master's thesis, the difficulties in the area of written language acquisition will be illuminated through the applied new perspectives. The aim of the study is to reduce the problems with acquiring written language and to offer new possible solutions.
Keywords: Alman dili; Almanca Yabancı Dil; Dil Edinimi German as a foreign language; german; German language; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; writing; Yazı Dili Edinimi