1991’den sonra Samsun’a yerleşen Kerkük Türkleri’nin göçten önce ve sonraki sosyo-ekonomik ve kültürel sorunları - Anapalı, Ahmet (My University, 2012)
Türkmenler, Kerkük’te yüzyıllardır yaşayan bir millettir. Irak’a ve yönetimine hakim olmuş baskıcı rejimler, istikrarsızlık, etnik çatışma, asimilasyon ve bilhassa Araplaştırma politikaları ve 1991 senesinde bölgede meydana gelen savaş gibi sebeplerden dolayı, Kerkük Türkleri’nin bir kısmı 1991 senesinde ve daha sonraki senelerde Türkiye’nin geneline ve Samsun’a göç etmek zorunda kalmışlardır. Samsun’a göç eden bu soydaşlarımızın göçten önce Kerkük’te ve göçten sonra Samsun’daki sosyo-ekonomik sorunları, bunun yanı sıra entegrasyon aşamasında çekilen sıkıntılar merak edilen konulardır. Bu çalışmamızda Kerkük Türkleri’nin ve bölgenin tarihi, yaşadıkları olaylar, göç sebepleri ve Samsun’a göçleri sonrasında sosyal hayata entegrasyonları, sosyo-ekonomik sorunları araştırılmıştır. Samsun’daki Kerkük Türkmen Derneği yetkilileri ve Samsun şehir merkezi ile köylerinde oturan Kerküklü Türkmenler’i ile görüşülerek anket çalışması yapılmış ve 1991 senesinden itibaren Samsun’da ikâmet etmekte bulunan Kerküklüler’in sosyo-ekonomik durumları analizlerle ortaya konmuştur. Kerkük Türkmenleri, Sosyal Hayat, Entegrasyon, Sosyo-ekonomik Durum, Samsun.

Türkmens are the people who have lived in Kerkük for ages. The regimes that is under pressure, instability, ethnic corflicti assimilation particularly Arabic politicies and the war happened in the region in 1991 caused some of the Kerkük Turks imigration to the whole Turkey and Samsun. They all had to imigrate. Fellowmens who imigrated to Samsunhad social-economic. İn Samsun before imigration and after there have been some questions about their integration process. There home been some researches related to the historical of region, and Kerkük turks the experienes they had, the reasons of imigration, their imigration to Samsun the refore, the ir social entegrations and social-economic problems have been researehed and questioned A question naire has been made between Turkmen association autorities and The Kerkük Türkmens who live in the villages of Samsun City the Analysis have been reported aboutthe Kerkük Türkmens who settled down in Samsun since 1991. Key Words: İmigration, Kerkük Türkmens, Social Life, Integration, Social-Economic Situation, Samsun
Keywords: Antropoloji; Göçler