Bina güvenlik sistemlerinin bilgisayarla kontrolü - Eren, Muharrem (My University, 2006)
BİNA GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN BİLGİSAYARLA KONTROLÜ Bu çalışmada bilgisayar kontrollü bina güvenlik sistemi gerçekleştirilmiştir. Bina güvenlik sisteminde kullanılacak donanımların belirlenmesi için binada risk analizi kullanılarak bina risk faktörü bulunmuştur. Binada istenilen koruma seviyesine göre bina güvenlik sistemi olsa da bilgisayar kontrollü bina güvenlik sistemi kullanımı sonrasında bina risk faktörünün azaldığı görülmüştür. Bina güvenlik sistemi tasarımda hırsız, yangın algılama, dvrt- kart kapalı devre görüntü kayıt(CCTV) sistemi bulunmaktadır. .NET C# programlama dili kullanılarak görsel kullanımlı, gerçek zamanlı izleme, kontrollü bilgisayar geliştirilmiştir. Kontrol sisteminde arakontroller için PIC C ile programlanan PIC Mikrodenetleyici F877/ F876 kullanılan slave, kontrol kartları tasarlanmıştır. Bina güvenlik sisteminde algılama alanlarında slave kartlar, alarm kontrolünde kontrol kartı kullanılmıştır. Kullanılan slave kartlarla dedektör algılama sonuçları RS 485 seri iletişim protokolü kullanılarak Master bilgisayara programına gönderildi. RS 485 protokolü ile slave, kontrol kartları istenilen mesafelerde kullanılmaktadır. Kullanılan slave, kontrol kartları algılama sonrasında istenilen alanlarda röle kontrolünde, sesli/ görüntülü ikazda bulunmaktadır. Kontrol sistemi bilgisayar programında algılama sonrası istenilen standart/ gsm telefonlar aranılarak bina güvenlik sistemi durumu ile ilgili sorumlular, bina güvenlik personeli, ilgililer bilgilendirilir. Kullanılan dvr-kartla istenilen alanlarda real-time görüntü alınmaktadır COMPUTER CONTROLLED BUILDING SECURTY SYSTEMS In this thesis, a computer controlled building security system is realized. Building risk factor is analyzed to decide hardware of the building security system. The computer controlled security system reduces building risc factor even the building has a security system. The computer controlled building security system contains fire detection subsystem, robbery alarm subsystem and DVR cards closed circuit television subsystem. CCTV A software with graphical user interface is designed by using C#.NET to control and monitor the system in real time. Control and slave cards are designed for interfaces. These cards have F877 / F876 PIC microcontroller which programmed by using PIC C language. Slave cards send detection results to master computer with RS 485 communication standard. RS 485 standard can supply communication between slave cards and control cards for long distances. Slave and control cards give siren and light alarms in specified situations. In an emergency situation, standard and mobile phones can be dialed by software to inform responsible in charge. The security system can record images by using DVR cards.
Keywords: Bilgisayar Eğitimi; Bina Teknolojileri_Bilgisayarlı Sistemler; Güvenlik Sistemleri; Kontrol Sistemleri