6. sınıf görsel sanatlar dersi öğrencilerinin yaratıcılıklarına türk yaratılış mitolojisinin etkisi - Tinci, Serpil (My University, 2014)
Araştırma, 11- 12 yaş grubunun resim eğitiminde “Yaratılış Mitolojisi” konulu resim çalışmaları yoluyla yaratıcılığın geliştirilmesine dayalı uygulamaların değerlendirilmesi ile yapılan bir araştırmadır. Çalışmada, ilk olarak sanat eğitimi kavramları ve 11- 12 yaş grubunun yaratıcılık gelişimi özellikleri ele alınıp ikinci aşamada ise, yaratıcılık ile görsel sanatlar dersinde mitolojik yaratılış öykülerinin kullanılması ilişkisi incelenmiştir. Son olarak “Yaratılış Mitolojisi” konulu resim çalışmaları yoluyla çocuğun yaratıcılığının desteklenmesine yönelik öğrencilerin yapmış olduğu anket ve uygulamalardan yola çıkarak elde edilen veriler doğrultusunda bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Evreni Şehit Öğretmen Nurgül Kale ilköğretim okulu, örneklemi 11-12 yaş grubundan 70 öğrenci sağlamıştır. Uygulanan ankette 70 öğrencinin 35 tanesi deney, 35 tanesi de kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Veriler SPSS 17,0 (Statistical Package For The Social Sciense) programından yararlanılarak yapılmıştır. Deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark olup olmadığı bağlantılı gruplar t- testi (paired groups) ile araştırılmıştır. Sanat, Eğitim, Sanat Eğitimi, Yaratılış Mitolojisi, Yaratıcılık

The aim of this research is evaluate the workshops that aim for to develop creativity of 11-12 year old teenagers by applying picture workshops related to “Creation Myth”. First, the concepts of art education and the characteristics of 11-12 year old teenagers’ creativity development examined. Second, the relationship between creativity and the mythos in paint education, and its importance for art education was observed. Last, the data that were collected by students’ work related to “Creation Myth” which was applied with the purpose of developing creativity in teenagers was evaluated. In this research the model of pre-test and last-test control group was used. The research environment was constitued by the students at the age of 11-12 in Şehit Öğretmen Nurgül Kale Primary School and the research was tested applying questionnaire technique on 70 students. 70 students were divided into two groups: 35 students as an experiment group, 35 students as a control group. Outcomes were obtained using SPSS 17,0 (Statistical Package For The Social Science). Whether there was a great amount of diffrences or not between experiment group and control group was analysed by the paired groups tests. Key words: Art, education, education of art, creation myth, creativity
Keywords: Eğitim; Sanat; Yaratıcılık