İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi Rev 240 numarada kayıtlı Mecmūʻa-i Eşʻār (90b-120a) (inceleme-metin) - Kaynar, Aslı (My University, 2021)
Bu çalışma, İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi REV 240 Numarada Kayıtlı “Mecmūʻa-i Eşʻār”ın 90b-120a varakları arasında yer alan 358 şiirin çeviriyazı alfabesiyle yazılması ve bu bölümün incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışma, inceleme ve tenkitli metin olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde sözkonusu varaklar arasında yer alan şair, şiir ve vezinler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise metnin çeviriyazı alfabesine aktarılması ile oluşturulan tenkitli metin yer almaktadır.

This study consists of the writing of 358 poems in the 90b-120a leaflets with the transliteration alphabet and this section which is registered with REV 240 in the Istanbul Archaeology Museum Library. This work contains two main sections: the first section consists the poets, poems and rhythm; and the second section consists of criticized text of the “Mecmûʻa”.
Keywords: Divan; Gazel; Ghazal; History and criticism; Journal; Mecmua; Nazire Divan; Parallel; Poem; Şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı