Ortaöğretim kimya eğitiminde mol konusunun öğretiminde kavramsal değişim metinlerinin başarıya etkisi - Akbal, Elif (My University, 2009)
ORTAÖĞRETİM KİMYA EĞİTİMİNDE MOL KONUSUNUN ÖĞRETİMİNDE KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİNİN BAŞARIYA ETKİSİ Son yıllarda kimya eğitimi alanında gerçekleştirilen araştırmalarda, kimya konuları öğrenciler tarafından soyut, karmaşık ve anlaşılması zor olarak nitelendirilmektedir. Öğrencilerin anlamakta güçlük çektikleri konulardan en önemlilerinden biriside mol kavramıdır. Mol kavramını tam anlamıyla kavrayamayan öğrenciler bunu izleyen konuları anlamakta zorluk çekmektedirler. Geleneksel öğretim yaklaşımlarının öğrencilerin yanılgılarını bilimsel fikirlere dönüştürmede ve yeni bilgilerin öğrenilmesinde etkililiğinin yetersiz olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı öğretimde farklı yaklaşımların kullanılması ve etkililiğinin sınanması gerekir. Yaptığımız çalışmanın amacı, ortaöğretim kimya eğitiminde mol kavramının öğretiminde kavramsal değişim metinlerinin başarıyı nasıl etkilediğini belirlemektir. Çalışmamız 171 tane 9. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Çalışmada ön test-son test kontrol grubu deneme modeli kullanılmıştır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda ise kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders işlenmiştir. Veri toplamak amacı olarak Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi (MDYT) ile araştırmacılar tarafından hazırlanan çoktan seçmeli Bilimsel Başarı Testi (BBT) kullanılmıştır. MDYT ve BBT testi her iki gruba da ön test olarak uygulanmıştır. Çalışma sonunda ise BBT gruplara son test olarak verilmiştir. Elde edilen verilerin analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda, mol kavramının anlaşılmasında kavramsal değişim metinlerinin klasik yönteme göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Kimya Eğitimi, Kavramsal Değişim Metni, Mol

THE EFFECTS OF CONCEPTUAL CHANGE TEXTS İN TEACHİNG THE SUBJECT OF MOL İN SECONDARY SCHOOL SUCCESS Recently, in recearches on chemistry, chemistry subjects are thought as discrete, complex and incomprehensible. One of the subjects which students understand hardly is the subject of ”mol”. Students who don’t understand mol absolutely can’t understand followed subjects. To not comprehend mol causes wrong results. It is recognized that traditional teaching aproaches are inadequate in transformation of mistakes of students into scientific ideas and teaching new knowledges. So, different approaches should be used in teaching and its efficiency should be tested. The aim of our study is to determine how conceptual variation texts in teaching the subject of mol in secondary school chemistry education effects the success. Our study is made on 171 students of nineth class. In the study, trying front-test final-test control group model is used. In control group the subject is studied with traditional teaching method, in test group the subject is studied with conceptual variation texts. In order to gather data, logical thinking ability test and multiple choice scientific success test which is prepared by researches are used. Logical thinking ability test and scientific success test are applied to both of two groups as a front-test. At the end of the study, scientific success test are applied to groups as a final-test. Analysis of acquired datas is done with SPSS (Statistical Package for Social Sciences). As a result of evaluation, it is determined that conceptual variation texts are more efficient than traditional method in the comprehension of the subject of mol. KEY WORDS: Chemical Science, Conceptual Change, Mol
Keywords: Eğitim_Öğrenim_Öğretim; Öğretim_Kimya