Başlangıç piyano metotlarındaki temel kavramların görme engelli bireylere QR kod yoluyla öğretimi - İlter Uslu, Hasret (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, başlangıç piyano eğitimi için gerekli olan temel kavramları, görme engelli bireylere QR kodlara yüklenmiş sesli anlatımlar yoluyla öğretmek ve bireylerin piyano çalmaya başlamadan önce bilişsel olarak hazır bulunmalarını sağlatmaktır. Bu araştırma kaynak taramaya dayalı betimsel bir araştırma olup bir yönüyle de deneysel bir çalışma olarak nitelendirilebilir. Araştırmada kullanılan diğer bir model ise geçmişte ya da halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan tarama modelidir. Araştırmanın yapısı gereği herhangi bir evrene genellenemediğinde evren örnek ilişkisi kurulamamıştır. Bu nedenle araştırmanın amacına uygun olarak görme engeli bulunan iki farklı çalışma grubu seçilmiştir. Araştırmanın birinci çalışma grubunu daha önce müzik eğitimi almış ve halen müzik eğitimi almaya devam eden altı birey, ikinci çalışma grubunu ise daha önce hiç müzik eğitimi veya piyano eğitimi almamış altı birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanması ve QR sesli kodların oluşabilmesi için Denes AGAY'e ait Learning to Play Piano I kitabının içerdiği konu başlıklarına göre seçilmiştir. Konular süre değerleri, sağ ve sol el için nota öğretimi, nüans işaretleri, tempo terimleri, temel çalış teknikleri ve değiştirici işaretler olarak altı konu başlığında işlenmiştir. Bu başlıklar çerçevesinde konunun pekiştirilmesi için nota egzersizleri yazılmış ve konular hakkında eserlerin ses kayıtları QR kodlara dönüştürülmüştür. Dönüştürülen kodlar birinci çalışma grubuna dinletilmiş ve çalışma grubundan araştırmacı tarafından hazırlanan Başlangıç Piyano Metotlarındaki Temel Kavramların Öğretimi için QR Kodların Yeterliliğine Yönelik Değerlendirme Formu yoluyla veriler toplanmıştır. Toplanan veriler Lawshe kapsam geçerliği yoluyla çözümlenmiştir. İkinci çalışma grubunun verileri ise yine araştırmacı tarafından hazırlanan Müzik Eğitimi Almamış Görme Engelli Bireylerin Piyano Temel Kavramlarına Yönelik Bilgi Değerlendirme Formu yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler merkezi dağılım ölçülerinden yüzde, frekans ve ortalama yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda hazırlanan QR kodların yeni başlayan görme engelli bireyler için temel kavramları öğretmesi bakımından oldukça yeterli olduğunu, yeni başlayan görme engelli bireylerin bu kodlar sayesinde piyano eğitimine başlamadan önce temel kavramları bilişsel olarak anlayabilecekleri ve çalmaya hazır bulunacakları sonucuna varılmıştır. Bunun yanında müzik eğitimi almamış görme engelli bireylerin süre değerlerini, nota öğretimini, tempo terimlerini, nüans kavramlarının anlamlarını tamamen anladıkları, değiştirici işaretleri ise kısmen anladıklarını sonucuna ulaşılmıştır.

The purpose of this research, basic concepts necessary for beginner piano education to teach visually impaired individuals through audio narrations loaded in QR codes and individuals to be cognitively ready before starting to play the pianois to provide. This research is a source research based on literature review can be described as an experimentalstudy.Another model used in the researchaims to describe a past or present situation as it is scanningmodel. Because of the nature of the research, it could not be generalized to any universe, so theuniverse-sample relationship could not be established. For this reason, two different study groups with visual impairment were selected in accordance with the purpose of the research. The first study group of the research consists of six individuals who have received music education and still continue to receive music education, and the second study group consists of six individuals who have never received music education or piano education. On the piano to collect the data of the research and to generate QR voice codes basic concepts The subject of the book;''Learning to Play Piano I; by Denes AGAY''subjects selected according to their titles, duration values, notation teaching for right and left hands, nuance six topics as signs, tempo terms, basic playing techniques, and modifiers processed in the title. In order to reinforce the subject within the framework of these titles, musical notation exercises were written and the audio recordings of the works on the subjects wereconverted into QR codes. The converted codes were played to the first study group and the working Basics in Beginner Piano Methods prepared by the researcher from Evaluation Form for the Adequacy of QR Codes for Teaching Concepts data was collected via. Data collected through Lawshe scope validity resolved. The data of the second study group was prepared by the researcher on the Piano Basic Concepts of Visually Impaired Individuals Who Didn't Have Music Education.'' Information was collected through the evaluation form. The data obtained is distributed centrallywere analyzed by percentage, frequency, and mean. As a result of the findings obtained in the research, it was concluded that the QR codes prepared are quite sufficient in terms of teaching the basic concepts for the beginner visually impaired individuals, and that the beginner visually impaired individuals will be able to understand the basic concepts cognitively and be ready to play before starting piano education thanks to these codes. In addition, the visually impaired who did not receive a musical education individuals, duration values, notation teaching, tempo terms, nuance concepts. conclude that they fully understand their meanings and partially understand the modifiers. has been reached.
Beginning piano methods concepts to visually disabled individuals teaching through QR code
Keywords: Basic Concepts in Piano; Görme Engelli; Görme Engelli Eğitimi; Görme engelliler; Music education; Müzik eğitimi; People with visual disabilities; Piano; Piano Education; Piyano; Piyano Eğitimi; Piyanoda Temel Kavramlar; Turkey; Türkiye; Visually Impaired; Visually Impaired Education