Güney Kore ulus markalama stratejisi : Hallyu örneği - Akbulut Doğan, İlayda (My University, 2023)
Küreselleşme ve teknolojinin hızlı gelişimi iletişim sürecini derinden etkilemiştir. Zaman ve mekan sınırlamalarının kalkması etkileşimi artırmış, iletişim aktörlerinin fark edilebilmek adına aktif bir strateji geliştirmeleri zorunluluğu doğmuştur. Bu aktörlerden biri de uluslararası arenada rekabet gücü elde etmek isteyen devletlerdir. Olumlu ulus marka imajı oluşturarak küresel çapta söz sahibi olmak isteyen devletler, ulus markalama faaliyetlerine ağırlık vermeye başlamıştır. Literatüre 90’lı yıllarda giren ulus markalama bir ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel boyutlarını kapsayan tüm imaj öğeleriyle ilgili geniş bir kavramdır. Ulus markalama süreci, bir ülkenin uluslararası hedef kitlesi zihnindeki itibarını artırmak ve yeniden konumlandırmak için proaktif olarak yönetilmesi gereken çok yönlü derin bir süreçtir. Ulus markalama sürecinde uygulanan stratejiler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın konusu olan Güney Kore, Kore kültür içeriklerine olan ilgiyi tasvir etmek için kullanılan ve Kore dalgası anlamına gelen Hallyu fenomenini ulus markalama stratejisi odağına alarak iletişim çalışmalarını sürdürmektedir. Devlet ve özel sektör iş birliği ile Kore ulus markalamasını geliştirmek amacıyla kurumlar açılmış, bu kurumlar Hallyu’yu tüm dünyaya tanıtarak ulus markalamanın en önemli aktörleri haline gelmiştir. Bu çalışmada Güney Kore ulus markalama stratejisi olarak Hallyu fenomeninin kullanımı ve ulus markalama aktörlerinin çalışmaları incelenmiştir. Bu fenomeninin doğuşuna zemin hazırlayan tarihsel süreç irdelenerek, Kore’nin ulus markalama haritası ortaya konmuştur. Hallyu fenomeni alt unsurları ve tarihçesiyle açıklamış ve ulus marka inşası sürecinde aktif olarak görev yapan aktörlerin ulus markalamaya katkıları incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden örnek olay/ durum çalışması kullanılarak Güney Kore ulus markalama stratejisi olarak Hallyu açıklanmıştır.

Globalization and the rapid development of technology have deeply affected the communication process. The removal of time and space limitations has increased interaction and communication actors have to develop an active strategy in order to be noticed. One of these actors is the states that want to gain competitive advantage in the international stage. States that want to have a voice on global scale by creating a positive nation brand image have started to focus on nation branding activities. Nation branding which entered the literature in the 90s is a broad concept related to all image elements that cover political, economic and culturual dimensions of a country. The nation branding process is a deep multi-faceted process that must be proactively managed to enchance and reposition a country’s reputation in the minds of its international audience The strategies applied in the nation branding process differ from country to country. South Korea which is the subject of this study continues its communication studies by focusing on the nation branding strategy, the Hallyu phenomenon which means the Korean wave, is used to describe the interest in Korean cultural content. Institutions were opened in order to develop Korean nation branding with the cooperation of the state and private sector and these institutions became the most important actors of nation branding by introducing Hallyu to the whole world. In this study, the use of Hallyu phenomenon as a nation branding strategy of South Korea and nation branding actors of Korea are examined. By examining the historical process that paved the way for the emergence of this phenomenon, the nation branding map of Korea has been revealed. Hallyu with its sub-elements and history and the contributions of the actors in the nation brand building process have been examined. In the study, In the study, Hallyu is explained as the South Korean nation branding strategy using the case study method.
South Korea’s nation branding strategy : Hallyu case study
Keywords: Brand name products; Güney Kore; Hallyu; International business enterprises; Kore Dalgası Nation Branding; Korean Wave; Markalar; Markalı ürünler; Popular culture in Korea; Popüler kültür Kore’de; South Korea; Trademarks; Ulus Markalama; Uluslararası ticari teşebbüsler