Küresel ekonomide meydana gelen değişikliklerin gümrük birliği sürecine etkileri - Öztürk, Didem (My University, 2016)
Türkiye ve Avrupa Birliği Gümrük Birliği 1 Ocak 1996 yılında tesis edilmiştir. Gümrük Birliği Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinde her zaman bir basamak olarak görülmüştür. Ancak Gümrük Birliği’nin yapısal problemleri küresel ekonomide meydana gelen değişiklikler sonucunda ortaya çıkmış, kusursuz bir şekilde oluşturulmaması, asimetrik bir yapıda tasarlanması ve değişen küresel dinamiklere cevap vermekte yetersiz kalması en önde gelen sorunlar olarak kabul edilmiştir. Özellikle Avrupa Birliği’nin değişen küresel dinamikler karşısında rekabet seviyesini yükseltmek ve 2008 Krizi’nin olumsuz etkilerini gidermek için revize ettiği Ortak Ticaret Politikası ve Strateji Belgeleri kapsamında yöneldiği Serbest Ticaret Anlaşmaları Gümrük Birliği’ne zarar vermektedir. Bu bağlamda belirli iş, siyasi ve akademik çevrelerden yükselen eleştiriler karşısında Gümrük Birliği’nin değişen küresel dinamiklere etkin bir şekilde cevap verebilmek, daha geniş kapsamlı, esnek ve işlevsel hale getirebilmek, mevcut entegrasyon sürecini en iyi biçimde devam ettirebilmek, tarafların ekonomilerine maksimum fayda sağlayabilmek ve mevcut yapısal ve dışsal problemleri giderebilmek için revize edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu çalışmada dünya ekonomisinde meydana gelen gelişmeler ve küreselleşmenin getirmiş olduğu ekonomik dönüşüm sonucunda Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tesis edilmiş olan Gümrük Birliği’nin işleyişinde ortaya çıkan eksikliklerin yaratmış olduğu sorunlar açıklanmaya çalışılacak ve bu eksikliklere karşı önerilen çözüm önerilerini inceleyerek GB’nin tarafların ekonomilerine gerekli dinamizmi sağlayacak şekilde revize önerilerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. reselleşme, AB Ortak Ticaret Politikası, Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

The Customs Union was established between Turkey and the European Union on January 1, 1996. The Custom Union process between Turkey and the European Union has always been perceived as a membership step. However, the structural problems of the Customs Union between Turkey and the European Union emerged after the changes in global economy. Inaccurate treaty content, asymmetric treaty framework and insufficient to respond to the changing global dynamics have been accepted as major problems. Free Trade Agreement, which is aimed to increase competitiveness level of the European Union against shifting global dynamics in particular and revised the EU’s Common Trade Policy and Strategy Documents in order to remove the negative influences of the 2008 Economic and Financial Crisis, has been damaging the Customs Union process. In this regard, the necessity of modernising the Customs Union between Turkey and European Union has been put forward by the academicians, business leaders and politicians in order to comply with changing global dynamics which includes becoming functional and flexible, increasing its scope, rising its benefits, removing structural problems, optimizing the integration process The main goal of this study is to explain the problems caused by the deficiencies during functioning process of the Customs Union between Turkey and the European Union in the light of changes in global economy and economic transformations of globalization and to revise solutions providing dynamism for the economies of both sides of the Customs Union via investigating the solution offers against these deficiencies. Key Words: Customs Union, Globalization, EU Common Trade Policy, EU and Turkey Relations
Keywords: Avrupa Birliği; Dış ekonomik ilişkiler; Gümrük Birliği; Türkiye