Sporcularda Bağlanma Stillerinin Duyguları Düzenleme Becerileri ve Bilişsel Duygu_x000D_ Düzenleme Stratejilerini Belirlemedeki Rolünün İncelenmesi - AŞÇI, FEVZİYE HÜLYA (My University, 2020)
Sporcuların bağlanma stillerinin duyguları düzenleme becerileri ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerini belirlemedekirolünün incelenmesinin amaçlandığı bu çalışma ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yapılmıştır. Çalışmaya İstanbul İlinden18-30 yaş arası 235’i erkek ve 125’i kadın toplam 360 lisanslı sporcu katılmıştır. Katılımcılara, İlişki Ölçekleri Anketi,Duyguları Düzenleme Becerileri Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Veriler;betimsel istatistikler, bağımsız gruplar için t-testi, Pearson korelasyon analizlerinin yanı sıra hiyerarşik regresyon analizleri ilesınanmıştır. Sonuçlar, kadın sporcuların korkulu bağlanma puanlarının erkeklerin puanlarından, erkek sporcuların diğerlerinisuçlama puanlarının ise kadınlardan anlamlı olarak daha yüksek olduğunu, bireysel performans sporcularının kayıtsızbağlanma, değişimleme, pozitif tekrar odaklanma, plana tekrar odaklanma, pozitif tekrar gözden geçirme ve bakış açısınayerleştirmek puanlarının takım performansı sporcularına göre daha yüksek olduğunu, takım performans sporcularının yıkımpuanlarının bireysel sporculardan daha yüksek bulunduğunu göstermiştir. Bağlanma stillerinin duyguları düzenleme becerileriile bilişsel duygu düzenleme stratejilerini yordayıcılığını ortaya koymak üzere uygulanan hiyerarşik regresyon analizlerisonucunda; bağlanma stillerinin kabul ve tolerans dışında sırasıyla farkındalık, beden duyumları, netlik, anlama, yüzleşmeyehazırlanma, öz-destek ve değişimleme olmak üzere tüm diğer duygu düzenleme becerilerinin anlamlı belirleyicisi olduğu tespitedilmiştir. Sonuçlar ayrıca, bağlanma stillerinin kendini suçlama, kabul etme, düşünceye odaklanma, pozitif tekrar odaklanma,plana tekrar odaklanma, pozitif yeniden gözden geçirme, bakış açısına yerleştirmek, yıkım ve diğerlerini suçlama olmak üzeretüm bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin anlamlı belirleyicisi olduğunu göstermiştir. Bulgulara göre; bağlanma stillerininsporcuların duygu düzenleme becerileri ile bilişsel duygu düzenleme stratejilerini belirlemelerinde etken olduğu söylenebilir.

The study aimed to investigate the role of athletes' attachment styles in determining emotion regulation skills and cognitive_x000D_ emotion regulation strategies. 235 male and 125 female, a total of 360 athletes aged between 18-30 years, participated in the_x000D_ study from Istanbul Province. The participants completed The Relationship Scales Questionnaire, Emotion Regulation Skills_x000D_ Questionnaire, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, and Personal Information Form. The data were analyzed with_x000D_ descriptive statistics, independent t-test, Pearson correlation analysis, and hierarchical regression analysis. The results showed_x000D_ that female athletes' fearful attachment scores were significantly higher than men's, and male athletes' blaming others scores_x000D_ were significantly higher than women's. Individual performance athletes had higher scores than team performance athletes in_x000D_ dismissing attachment, modification, positive refocusing, refocus on planning, positive reappraisal and putting into_x000D_ perspective. Besides, the team performance sport athletes had higher scores than individual’s in catastrophizing. As a result of_x000D_ the hierarchical regression analysis applied to reveal the predictive effect of attachment styles on emotion regulation skills and_x000D_ cognitive emotion regulation strategies; apart from acceptance and resilience, attachment styles are significant determinants_x000D_ of all other emotion regulation skills, including awareness, sensation, clarity, understanding, readiness to confront, selfsupport, and modification, respectively. The results also showed that attachment styles were significant determinants of all_x000D_ cognitive emotion regulation strategies, including self-blame, acceptance, rumination or focus on thought, positive refocusing,_x000D_ refocus on planning, positive reappraisal, putting into perspective, catastrophizing, and blaming others. It can be concluded_x000D_ that attachment styles are effective in determining athletes' emotional regulation skills and cognitive emotion regulation_x000D_ strategies.
Investigation of the Role of Attachment Styles in Determining Emotion Regulation Skills and Cognitive Emotion Regulation Strategies