Squat ve deadlift hareketlerinin aktivasyon sonrası performans artışı etkilerinin karşılaştırılması - Şenyurt, Ali Fırat (My University, 2025)
Squat ve Deadlift Hareketlerinin Aktivasyon Sonrası Performans Artışı Etkilerinin Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, antrenmanlı sporcularda squat ve deadlift egzersizlerinin PAPE (Post-Activation Performance Enhancement) etkilerini karşılaştırarak, bu iki alt vücut egzersizinin 30 metre sprint ve dikey sıçrama performanslarına olan akut etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya TFF U17 ve U19 akademi liglerinde oynayan 12 erkek futbolcu katılmıştır. Üç günlük deneysel protokolde ilk gün ön test ölçümleri (sprint, sıçrama) ve squat/ deadlift 1 tekrar maksimum (1TM) yükleri belirlenmiştir. İkinci gün %85 1TM yükle squat ve üçüncü gün %85 1TM yükle deadlift hareketleri tekrarlanmış, ardından 5 dakika sonra sprint ve sıçrama testleri uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 ile analiz edilmiştir. Normallik Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş; normal dağılım gösteren çoklu ölçümler için Repeated Measures ANOVA ve Bonferroni testi uygulanmış; etki büyüklüğü için η² ve Cohen’s d hesaplanmıştır (p<0,05). Bulgular: Squat ve deadlift sonrası hem sprint hem dikey sıçrama performanslarında anlamlı gelişim elde edilmiştir (p<0,05). Ancak squat egzersizi sonrası gelişimler, deadlift sonrası gelişimlerden daha fazla olmuştur. Sonuç: Her iki egzersiz de PAPE etkisi oluşturarak kısa süreli atletik performansta gelişim sağlamıştır. Squat egzersizi, özellikle sprint ve sıçrama performansı açısından daha belirgin bir PAPE etkisi oluşturmuştur.

A Comparison of the PAPE (Post-Activation Performance Enhancement) Effects of Squat and Deadlift Exercises Objective: The aim of this study is to compare the PAPE (Post-Activation Performance Enhancement) effects of squat and deadlift exercises in trained athletes, and to examine the acute effects of these two lower-body exercises on 30-meter sprint and vertical jump performances. Materials and Methods: Twelve male football players from the Turkish Football Federation U17 and U19 academy leagues participated in the study. The experimental protocol lasted three days. On the first day, pre-test measurements (sprint and jump) and one-repetition maximum (1RM) testing for squat and deadlift were conducted. On the second and third days, squat and deadlift exercises were performed with 85% of 1RM, respectively, followed by sprint and jump tests five minutes post-exercise. Data were analyzed using SPSS 22.0. Normality was assessed via the Shapiro-Wilk test. For normally distributed repeated measures data, Repeated Measures ANOVA and Bonferroni post-hoc tests were applied. Effect sizes were calculated using eta squared (η²) and Cohen’s d, with the significance level set at p<0.05. Results: Both squat and deadlift exercises resulted in significant improvements in sprint and vertical jump performances (p<0.05). However, performance improvements following the squat exercise were found to be greater than those following the deadlift exercise. Conclusion: Both exercises produced a PAPE effect, contributing to short-term athletic performance enhancement. The squat exercise created a more pronounced PAPE effect in terms of sprint and vertical jump performance.
A comparison of the PAPE (Post-Activation Performance Enhancement) effects of squat and deadlift exercises
Keywords: 1 TM; Beden eğitimi ve antrenman; dikey sıçrama Football; Football; Futbol; PAP; Physical education and training; Spor; Sports; sprint; vertical jump