Farklı kesitlere sahip filament FDY iplikler kullanılarak üretilen tekstil yüzeylerinin akustik performanslarının incelenmesi - Erdal, Beyzanur (My University, 2022)
Gürültü, günümüzün önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan sağlığını etkileyen bu sorun, gürültü önleyici materyallerin kullanımı ile en aza indirilmektedir. Gürültü kontrolünde kullanılan materyaller arasında tekstil malzemeleri de bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında, gürültü kontrolünde kullanılması amacıyla tekstil yapıları üretilmiştir. 7 farklı lif enine kesit şekline sahip FDY polyester iplikler kullanılarak, çözgülü örme kumaş yapıları üretilmiştir. Numunelerin ses yutum katsayısı empedans tüp metodu ile belirlenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, polyester iplik, ses, gürültü ve çözgülü örme kumaş teknolojisi hakkında bulunmaktadır. Bölüm sonunda literatürde bulunan çeşitli çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, materyal ve yöntem sunulmuştur. Çalışmada kullanılan iplik özellikleri, üretilen numunelerin özellikleri ve test edilmesi hususundaki bütün bilgiler detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, empedans tüp metodu ile ses yutum tayini yapılan numunelerden elde edilen veriler sunulmuş ve grafikler ayrı ayrı incelenerek yorumlanmıştır. Son kısımda ise çalışma neticesinde elde edilen verilere dayanarak, yapıların gürültü kontrolünde kullanılabilmesi açısından değerlendirmesi yapılmıştır.

Noise is one of the important problems of our time. This problem, which affects human health, is minimized by the use of noise-canceling materials. Among the materials used in noise control are textile materials. Within the scope of this study, textile structures were produced for use in noise control. By using FDY polyester yarns with seven different fiber cross-section shapes, warp-knitted fabric structures were produced. The sound absorption coefficient of the samples was determined by the impedance tube method. In the first part of the study, there is general information about polyester yarn, sound, noise, and warp-knitted fabric technology. At the end of the chapter, several studies in the literature are included. In the second part, the material and method are presented. The yarn properties used in the study, the properties of the samples produced, and all the information about the testing are explained in detail. In the third part, the data obtained from the samples determined by sound absorption by the impedance tube method are presented, and the graphs are examined and interpreted separately. In the last part, based on the data obtained as a result of the study, the structures were evaluated in terms of being used in noise control.
Keywords: Akustik Tekstiller; Çözgülü Örme Teknolojisi Acoustic Textiles; Empedans Tüp Metodu; Engineering; Impedance Tube Method; Mühendislik; Polyester İplik; Polyester Yarn; Tekstil; Textile; Warp Knitting Technology