Halomonas levan for cosmeceutical applications - Hasköylü, Merve Erginer (My University, 2021)
ÖZETCilt, vücudu su kaybından ve bakteri penetrasyonu gibi dış etkenlerden koruyan endıştaki tabakadır. Hyaluronik asit, kolajen, filaggrin veya involukrin proteinlerindemeydana gelen azalma su kaybı, kırışıklık oluşumu, cilde bakteri girişi, atopik dermatit,sedef hatalığı gibi pek çok rahatsızlığa sebep olmaktadır. Biyolojik olarak aktif doğalbileşenler içeren kozmetiklere artan ilgi biyoaktif, biyouyumlu ve biyobozunurpolisakkaritlerin kozmetik endüstrisince cilt bakım ürünlerinde kullanılmak üzere tercihedilmesini arttırmıştır. Hyaluronik asit, kolajen, selüloz ve poli-gama-glutamik asit aktifdoğal bileşenler olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Doğada en yaygın bulunan fruktan türüolan β (2→6)- bağlı levan polisakkariti, düşük toksisite, biyouyumluluk, film oluşturmave yüksek suda çözünürlük gibi özellikleri sebebiyle kimya, ecza, kozmetik ve gıdaendüstrilerince sıklıkla tercih edilmektedir. İlk levan üreten halofilik bakteri Halomonassmyrnensis AAD6T’nin ürettiği levanın anti-kanser, heparin mimetik, hücreproliferasyonunu destekleyen özellikleri daha önce bildirilmiştir. Bu doktora tezikapsamında, Halomonas levan, kimyasal değişikliğe uğratılmış türevleri, dallanmışBacillus subtilis levan, Chromohalobacter canadensis 28 ekzopolimeri (Cc EP) vesaflaştırılmış fraksiyonu olan poli-gama-glutamik asit (γ-PGA) polimerinin insankeratinosit (HaCaT) ve fibroblast (PCS-201-012) hücreleri ile hücre canlılığı, kolajen,hyaluronik asit, involukrin, filaggrin gen anlatımına etkisi, hücre siklus analizi ve yarakapanması üzerine etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Testler sonucunda HLpolimerinin, kimyasal türevleri, Cc EP ve PGA, hyaluronik asitin, kolajen, filaggrin veinvolükrin gen anlatımını tetikleyen ve yara kapanması ile hücre proliferasyonunudestekleyen özellikleri sayesinde kozmesötik bileşen olarak kullanılabilmepotansiyeline sahip olduğu kararlaştırılmıştır.

ABSTRACTSkin protect inside from external potential damages like water loss or bacterialpenetration. Changes in this tissues like decrease in collagen, hyaluronic acid or elastinproduction or impaired barrier function due to filaggrin or involucrin decrease result inwrinkle formation, water loss, bacterial penetration, diseases like atopic dermatitis,ichthyosis, psoriasis, acne and aged skin look with fine or deep wrinkles. Demand onnatural products that contain biological ingredients with mimicking naturally occurringgrowth factors and cytokines for several biological metabolisms made naturalpolysaccharide popular in cosmetic industry. Hyaluronic acid, collagen, cellulose andpoly--glutamic acid (γ-PGA)are used as active ingredients. Levan is a β (2→6)- linked,one of the most common fructan polymer in nature. Water soluble, film former, stronglyadhesive, non-toxic, biocompatible and bioactive levan polysaccharide has beenreported a novel polymer for various application fields including cosmetics, food,medicine, pharmacy and chemical industries. Halophilic bacterium Halomonassmyrnensis AAD6T is defined as the first levan producer extremophile with variousbioactivities reported before. Here in this thesis investigation, Halomonas smyrnensislevan (HL), its chemically derived forms, branched levan from Bacillus subtilis,Chromohalobacter canadensis 28 exopolymer (Cc EP) and purified fraction of polygamma glutamic acid (γ-PGA) are tested with human keratinocytes (HaCaT) andfibroblast cells (PS-201-012) for cellular proliferation, collagen, hyaluronic acid,involucrin and filaggrin gene expression, cell cycle analysis, wound closure effect on invitro scratch assay and concluded as an active ingredient for cosmeceuticals with theircell proliferative, collagen, hyaluronic acid, involucrin and filaggrin expressionpromoting and wound closing properties.
Keywords: Bioengineering; Biyomühendislik; Cosmetic; Fructan; Fruktan; Halomonas levan; Kozmetik