Olay yeri incelemesi sonucunda elde edilen belirtilerin delil değeri - Selek, Ozan (My University, 2024)
Parmak izi ve DNA gibi delillerin, yakın geçmişte, suç araştırmalarında kullanılmaya başlanması, çığır açan bir gelişme olmuştur. Olay yeri, bu türden belirti delilleri açısından zengindir ve bunların, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasında kullanılması, ancak sağlıklı bir olay yeri incelemesi ile mümkün olabilir. Olay yerinin korunmasına ve delillerin elde edilmesine ilişkin kurallara uyulmaması, delillerin bozulmasına sebep olur. Olay yeri incelemesinde yapılan bir hata, genellikle telafi edilemez. Bu sebeple, olay yeri incelemesinin aşamalarını, sistematik bir şekilde incelemek gerekir. Çalışmada olay yeri incelemesinde, ülkemiz uygulamasındaki eksikliklere değinilecek ve olay yeri incelemesinin aşamaları, kronolojik olarak ve sistematik bir şekilde ele alınacaktır. Olay yeri incelemesinde elde edilebilecek belirti delilleri, suçun ispatında oldukça önemli etkilere sahiptir. Türkiye’de bugüne kadar yapılan çalışmalarda belirtilerin bu etkisi göz ardı edilmiş ve belirtilerin, genel olarak suçun ispatı bakımından, tek başına yeterli olmadığı şeklindeki açıklamalarla yetinilmiştir. Çalışmada ispat kuvveti meselesi, mümkün olduğunca her bir belirti açısından ele alınarak Türk öğretisinde günümüze kadar yeterince değinilmeyen bu konuya açıklık getirmek amaçlanmıştır.

The fact that evidence such as fingerprint or DNA has been recently started to be used for crime investigation is a ground-breaking development. Crime scene is rich in such physical evidence and its use in revealing the material fact could be only probable through a sound crime scene investigation. Not adhering to the rules regarding the protection of a crime scene and collection of evidence leads to evidence to be distorted. Any mistake that has been made during crime scene investigation is generally unrecoverable. That is why it is necessary to examine the stages of crime scene investigation in a systematic way. The present study will touch upon the inadequacies emerging in relevant investigations in our country and deal with the stages of crime scene investigation in a systematic and chronologic manner. Physical evidence to be obtained during crime scene investigation has significant impacts on proving crime. This impact of physical evidence has been ignored in studies conducted in Türkiye up to now and general explanations have been suggested considering that a conviction is not based solely on physical evidence. In the present study, the issue of the probative value has been questioned in terms of each physical evidence as much as possible and it is aimed to clarify this issue which has not been adequately examined in Turkish doctrine until today.
Evidence value of indicatıons obtained as a result of crime scene investigation
Keywords: Belirti delilleri; Cezai soruşturma; Crime scene investigation; Criminal investigation; Criminology; DNA analizi; DNA analysis; Fingerprint; İspat kuvveti; Kriminoloji; Olay yeri incelemesi; Parmak izi; Physical evidence; Probative value