6-12 yaş grubu çocuklarda kötü ağız alışkanlıklarının görülme sıklığı, okluzyon, temporomandibular eklem ve diş çürüğü üzerine etkileri - Akgün, Sevgi (My University, 2014)
1.ÖZET 6-12 Yaş Grubu Çocuklarda Kötü Ağız Alışkanlıklarının Görülme Sıklığı, Okluzyon, Temporomandibular Eklem ve Diş Çürüğü Üzerine Etkileri Dentofasiyal yapılar üzerindeki hasarların geri dönülmez hale gelmesini önlemek açısından, karışık dişlenme döneminde kötü ağız alışkanlıklarının farkedilmesi ve durdurulması önemlidir. Amaç: Türk toplumunda karışık dişlenme dönenmindeki çocuklarda kötü ağız alışkanlıklarının görülme sıklığının, okluzyon parametreleri, temporomandibular eklem ve diş çürükleri ile arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: İstanbul’un Sarıyer, Beşiktaş ve Gaziosmanpaşa ilçelerinden rastgele seçilen okullarda, çalışma kriterlerine uygun 6-12 yaş aralığında bulunan 840 çocuk taranmıştır. Çalışmada Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Derneği’nin bildirgesine ve yayınlanmış çalışmalara göre belirlenen parmak emme, dudak emme, dil itme, ön kol ısırma, ağız solunumu, yabancı cisim ısırma, tırnak yeme ve bruksizm alışkanlıkları incelenmiştir. Hazırlanan çalışma formuna araştırma için gerekli bilgiler ve klinik muayene sonuçları kaydedilmiştir. Bulgular ve sonuçlar: Kötü ağız alışkanlığı prevalansı %54,9 olarak belirlenmiş, en fazla tırnak yeme (%29,8), en az dil itme (%1,2) ve ön kol ısırma (%1,2) alışkanlığı tespit edilmiştir. Kızlarda erkeklere göre daha fazla kötü ağız alışkanlığı saptanmıştır. Tırnak yeme dışındaki bütün alışkanlıkların, fasiyal ve okluzyal bulgular ile arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Bruksizm’in temporomandibular eklem rahatsızlığı semptomlarını, alt dudak emme ve tırnak yemenin ise diş çürüğünü arttırdığı tespit edilmiştir (p<0,05). Anahtar Sözcükler: Kötü ağız alışkanlığı, prevalans, malokluzyon, temporomandibular eklem rahatsızlığı semptomları, diş çürüğü 2.

Prevalence and Effect on Dental Occlusion, Temporomandibular Joint and Dental Caries of Deleterious Oral Habits on Children of Age of 6-12 Years It is important to recognize and intercept these oral habits for prevent irreversible harms on dentofacial structures. Purpose: To determine the prevalence of deleterious oral habits, malocclusion parameters, signs and symptoms of temporomandibular disorders and dental caries index among Turkish children in mixed dentition, and compare their relationship to one another. Material and method: The present study was carried out at 840 schoolgoing children between 6 and 12 years of age who attended in randomly selected elementary schools at Sarıyer, Besiktas and Gaziosmanpasa towns in Istanbul, Turkey. This study investigated the oral habits include digit sucking, lip sucking, tongue thrust, forearm sucking, mouth breathing, habit of biting on objects, nail biting and bruxism. Results and conclusions: The results showed that the prevalence of deleterious oral habits was %54,9. Nail biting was the commonest habit (%29,8) while tongue thrust (%1,2) and forearm sucking (%1,2) were the least habits. Deleterious oral habits were more common in girls than boys. There were statistically significant differences between dentofacial parametres and every specific habit types, except nail biting (p<0,05). Signs and symptoms of temporomandibular disorders was more common in bruxism and this difference was significant (p<0,05). There was trend for dental caries index which was more common lower lip sucking and nail biting (p<0,05). Deleterious oral habits, prevalence, malocclusion, sign and symptoms of temporomandibular disorders, dental caries
Keywords: Çocuklar; Diş Hekimliği; Diş Sağlığı; Pedodonti; Tıp; Türkiye