Klinik örneklerden izole edilen Campylobacter SPP.’de makrolid direnci ve mekanizması - Aydın, Rukiye (My University, 2025)
Klinik örneklerden izole edilen Campylobacter SPP.’de makrolid direnci ve mekanizması Amaç: C. jejuni ve C. coli dünyada gıda kaynaklı gastroenterite neden olan başlıca türlerdir. Enfeksiyonların klinik belirtileri hafif ishalden Crohn hastalığı gibi daha ciddi hastalıklara kadar değişmektedir. Makrolidler, bu zorlu enfeksiyonların tedavisinde kritik öneme sahip antibiyotiklerdir ve organizmanın makrolidlere direnç durumunu bilmek etkili tedavi stratejileri geliştirmek için hayati önem taşır. Bu çalışmada, hastanemizde izole edilen Campylobacter izolatlarında antibiyotik duyarlılık durumunu belirlemek ve özellikle makrolid direncinin fenotipik ve genotipik yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarında -80 Co de stoklanmış 2023 yılına ait çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve MALDI-TOF MS ile 41'i C. jejuni, 5'i C. coli ve 1'i C. sputorum ssp. bubulus olarak tanımlanan 47 adet Campylobacter kökeni çalışmaya dahil edilmiştir.Dahil edilen klinik izolatların siprofloksasin, tetrasiklin ve eritromisin antibiyotiklerine duyarlılıkları, EUCAST kılavuzları versiyon 14.0'a göre, fenotipik bir test olan disk difüzyon testi ile belirlenmiştir. Bulgular: Antibiyotik duyarlılık sonuçlarına göre toplamda 47 kökenden, C. jejuni izolatlarında siprofloksasin, tetrasiklin ve eritromisine karşı direnç oranları sırasıyla %90, %78 ve %4,8 olarak belirlenmiştir. Beş C. coli izolatından dördü siprofloksasine, dördü tetrasikline ve iki tanesi eritromisine dirençli saptanmıştır. İki yaşındaki bir çocuktan izole edilen bir C. coli suşu, test edilen üç antibiyotiğe de dirençli iken, C. sputorum ssp. bubulus test edilen tüm antibiyotiklere duyarlı çıkmıştır. Sonuç: Eritromisin direnci düşük olsa da endişe vericidir ve yakından izlenmesi gerekmektedir. Antibiyotik dirence sebep olan mekanizmaların araştırılması önemlidir. Sonuç olarak çalışmamızda yer alan antibiyotikler açısından antibiyotik direnç oranlarının bu denli artış göstermesi bu alanda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyacı göstermektedir.

Macrolide Resistance and Mechanism in Campylobacter Spp. isolated from Clinical Samples Objective: C. jejuni and C. coli are the main species causing foodborne gastroenteritis worldwide. Clinical manifestations of the infections range from mild diarrhea to more serious diseases such as Crohn's disease. Macrolides are critical antibiotics in the treatment of these challenging infections, and knowing the resistance status of the organism to macrolides is vital for developing effective treatment strategies. This study aimed to determine the antibiotic susceptibility status of Campylobacter isolates isolated in our hospital and to evaluate macrolide resistance by phenotypic and genotypic methods. Materials and Methods: A total of 47 Campylobacter strains, isolated from various clinical samples stored at -80 Co in our hospital's microbiology laboratory in 2023 and identified as 41 C. jejuni, 5 C. coli and 1 C. sputorum ssp. bubulus by MALDI-TOF MS, were included in the study. The susceptibilities of the included clinical isolates to ciprofloxacin, tetracycline and erythromycin antibiotics were determined by disk diffusion test, a phenotypic test, according to EUCAST guidelines version 14.0. Results: According to antibiotic susceptibility results, resistance rates to ciprofloxacin, tetracycline and erythromycin in C. jejuni isolates from 47 strains were determined as 90%, 78% and 4.8%, respectively. Four of five C. coli isolates were found to be resistant to ciprofloxacin, four to tetracycline and two to erythromycin. A C. coli strain isolated from a two-year-old child was resistant to all three antibiotics tested, while C. sputorum ssp. bubulus was susceptible to all antibiotics tested. Conclusion: Although erythromycin resistance is low, it is worrisome and needs to be closely monitored. It is important to investigate the mechanisms that cause antibiotic resistance. In conclusion, the fact that antibiotic resistance rates have increased so much for the antibiotics included in our study indicates the need for more studies in this area.
Macrolide resistance and mechanism in Campylobacter Spp. isolated from clinical samples
Keywords: antibiotic resistance; antibiyotik direnç; C. coli; C. jejuni; disk diffusion; disk difüzyon; macrolide; makrolid C. jejuni; Microbiology; Mikrobiyoloji