İhtiyati tedbir kararına karşı başvuru yolları - Ayer, Burak (My University, 2020)
Bu çalışmada, ihtiyati tedbir kararına karşı başvuru yolları incelenmiştir. Geçici hukuki korumanın bir türü olan ve etkin hukuki korunmaya hizmet eden ihtiyati tedbir, istem sahibinin istemini dayandırdığı hakkın yaklaşık ispat derecesinde ispatının arandığı, kesin hükme kadar tarafların hukuki durumlarında meydana gelebilecek zararları önlemeye hizmet eden yargı kararlarıdır. Bu kararlara karşı, hukuki bir çare olan itiraz yolu ile istinaf kanun yolu olmak üzere iki adet başvuru yolu mevcuttur. Çalışmamızın ilk bölümünde geçici hukuki korumalar ve geçici hukuki korumaların temel özellikleri, türleri; ihtiyati tedbir kavramı, amacı, şartları ve özellikleri; ihtiyati tedbir talebi, yargılaması, kararı ve bu kararın niteliğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır. İkinci bölümde ise, ihtiyati tedbir kararına itiraz, tedbirin değiştirilmesi ve kaldırılması talebi ile ihtiyati tedbirden korunma dilekçesi ele alınacaktır. Üçüncü bölümde, ihtiyati tedbir kararına karşı kanun yolunun tarihi süreci ve istinaf kanun yolu incelenecektir.IABSTRACT ........................................................................................................... IIİÇİNDEKİLER ..................................................................................................... IIIKISALTMALAR ................................................................................................ VIIIGİRİŞ ..................................................................................................................... 1BİRİNCİ BÖLÜMGEÇİCİ HUKUKİ KORUMA ve BU KAPSAMDA İHTİYATİ TEDBİRLER1. GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KAVRAMI, ANAYASAL DAYANAĞI VE GEREKLİLİĞİ . 42. GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA TÜRLERİ ............................................................................ 112.1 Klasik Ayrım ................................................................................................. 112.1.1 İhtiyati Tedbir ........................................................................................ 112.1.2 İhtiyati Haciz ......................................................................................... 122.1.3 Delil Tespiti ........................................................................................... 142.2 Hakkın Türüne Göre Ayrım: Para Alacağı ve Para Dışındaki Haklar ........ 142.3 Özel Yasalarda Yer Alan Geçici Hukuki Korumalar .................................... 163. GEÇİCİ HUKUKİ KORUMANIN KAPSAMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ ...................... 173.1 Menfaat Dengesinin Gözetilmesi ve Teminat ............................................... 173.2 Hukuki Dinlenilme Hakkının Ertelenmesi ve Yargılama Usulü ................... 193.3 Yaklaşık İspatın Kullanılabilmesi ve Geçici Niteliği .................................... 23iv3.4 Asıl Dava Sonucunun Öne Çekilmesi ........................................................... 284. İHTİYATİ TEDBİR KAVRAMI VE AMACI ........................................................................ 325. İHTİYATİ TEDBİRİN DİĞER GEÇİCİ HUKUKİ KORUMALAR İLE KARŞILAŞTIRILMASI .......................................................................................................... 355.1 İhtiyati Tedbirin İhtiyati Hacizle Karşılaştırılması ...................................... 355.2 İhtiyati Tedbirin Delil Tespitiyle Karşılaştırılması ...................................... 416. İHTİYATİ TEDBİRİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ................................................................. 427. İHTİYATİ TEDBİR TÜRLERİ............................................................................................. 457.1 Teminat Amaçlı İhtiyati Tedbirler ................................................................ 467.2 Düzenleme Amaçlı İhtiyati Tedbirler ........................................................... 487.3 Eda ( İfa ) Amaçlı İhtiyati Tedbirler ............................................................. 498. İHTİYATİ TEDBİRLERİN ŞARTLARI ( SEBEPLERİ ) .................................................... 519. İHTİYATİ TEDBİR TALEBİ VE GENEL OLARAK İHTİYATİ TEDBİR YARGILAMASI ................................................................................................................................................. 549.1 Talep ............................................................................................................. 549.2 İhtiyati Tedbir Sebeplerinin ve Hakkın Yaklaşık İspatı ................................ 629.3 Teminat Gösterilmesi ................................................................................... 649.4 İhtiyati Tedbir Talebinin İncelenmesi ........................................................... 659.5 Karar ............................................................................................................ 689.5.1 Talebin Reddi Kararı ............................................................................. 709.5.2 Talebin Kabulü ( İhtiyati Tedbir ) Kararı ve İçeriği ............................. 709.5.2.1 Kararın Şekli İçeriği ...................................................................... 709.5.2.2 Kararın Maddi İçeriği .................................................................... 709.5.3 Kararın Hukuki Niteliği ........................................................................ 72

This study assesses the legal remedies against an injunctive relief verdict. Injunctive relief is a form of legal protection which serves as an efficient legal protection method, thus being a judicial decision which may be given upon plausible proof over the existence of the right brought forward by the claimer, while preventing possible damages in the parties legal circumstances until the final verdict has been given. Objection as a legal remedy and the right to appeal are two possible legal remedies against injunctive reliefs. The first section of our study consists of our explanations pertaining to temporary legal protections and their essentials and types; the concept, purpose, conditions and features of injunctive relief; and the demand, judgement, verdict and nature of the decision. In the second section, request to amend and remove the appeal against the injunction and the petition for protection from the injunction will be handled. The third section shall evaluate the historical process of the legal remedy against injunctive relief and the appeal remedy.
Keywords: Civil law; Geçici Hukuki Koruma; Hukuk; İhtiyati Tedbir Law; Medeni hukuk; Preliminary in junction; Temporary Legal Protections