1982 Anayasası’nda Hukuk Devleti ilkesi ve geçici 15.madde - Rüzgar, Canel (My University, 1999)
Çok sayıda firmanın yer aldığı günümüz rekabet koşullarında, firmaların devamlılığını sağlayabilmesi için kalite kavramının önemi kaçınılmazdır. Dolayısıyla toplam kalite yönetimnin gündeme gelerek, geleneksel yapıdan modern bir işletmecilik anlayışına doğru bir süreç sözkonusudur. Buradaki en önemli nokta ise finansman yönetiminde toplam kalite yönetiminin yansıması ve bir bağ etkisinin oluşturulmasıdır. Birinci bölümde, toplam kalite yönetimi kavramının anlamı, temelleri ve toplam kalite yönetiminin neleri beraberinde getirdiği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, toplam kalite yönetiminde temel yol gösterici olan kalite güvence ve ISO 9000 standartları ele alınmış ve bu standartların ticari başarıya olan katkıları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, finansman fonksiyonları ve organizasyon içindeki yeri, işletmenin amacı, işletmenin finansal amaçları açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, toplam kalite yönetiminin önce işletmeye daha sonra finansman yönetimine nasıl yayıldığı ve yansıdığı izah edilmiş, geleneksel finans modelinde ile toplam kalite finansı arasında ne gibi farklar olduğu üzerinde durulmuş ve geçişin nasıl gerçekleştiği ifade edilmiştir. Beşinci bölümde ise, yapılan anket çalışması ve sonuçları açıklanmış, tezin de savunduğu toplam kalite yönetimin gereği olarak firmalarda finansman hizmetinin içeriden temin edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

CONSTİTİON LEGAL STATE OF 1982 AND THE TEMPORARY 15TH ITEM This study is related to the legal state concept, which supplies deendence of governments to law end has a great importance on our day. The subject of the thesis is Constitution Legal State of 1982 and the Temporary 15th Item. In the thesis, first of all, the concept of legal state and its historicalh development end their orders in the international documents have been examined. At the Ottoman anda Pefublic Age, the development of legal state has been tried to be examined in details. Judges, Public Procuters Central Council and Central Military Council's decisions' statute have been announced. At last, the temporary 15th item, which contrasts with the legal state concept, has been mentioned and the decisions of the Constitution Court has been tried to be examined related to the subject.
Keywords: ANAYASA,TÜRK-1982