Yüzücülerde suda dönüş tekniğindeki horizontal itiş ile karasal vertikal sıçrama arasındaki ilişkinin incelenmesi - Öz, Yıldız (My University, 2019)
Amaç: Bu tez çalıĢmasında su içinde yapılacak dönüĢteki havuz duvarından yapılan horizontal itme ile karasal vertikal sıçrama arasındaki iliĢki araĢtırılmıĢtır. Bu bağlamda performans çalıĢmalarında dikey sıçramanın etkisi incelenmiĢtir. Gereç ve Yöntem: ÇalıĢmaya 21 lisanslı erkek gönüllü (YaĢ: 15,7±1,53, Boy: 176,3±7,07, Kilo: 63,7±7,61) yüzme sporcusu katılmıĢtır. Sporcuların antrenman yaĢı (7,57±1,77) dir. Karada vertikal sıçrama için çök-sıçra ve 25 cm‟den düĢ-sıçra ölçümleri alınmıĢtır. Havuz içi ölçümlerinde 25 metrelik havuzda yarıĢ temposu ile 20. Metre, 25. Metre ve dönüĢ sonrası 5. Metre dereceleri alınmıĢtır. Kara ve su içi ölçümlerinde xsens (ivme ölçer) ile vertikal sıçramalar ve dönüĢ ivmesi ölçülmüĢtür. Bulgular: DönüĢ ivmesi ile yaĢ, boy, kilo, havada kalma süresi, sıçrama yüksekliği, diz fleksiyon açısı, 25 cm‟den sıçrama ivmesi ve çök-sıçra sıçrama ivmesi değiĢkenleri arasında pozitif güçlü korelasyon bulunmuĢtur. Sonuç: Yüzme sporcularının özellikle kısa kulvar yarıĢmalarındaki derecelerini düĢürebilmeleri için dönüĢ ile ilgili teknikle beraber dönüĢ ivmesini ve dönüĢ sonrası hızını arttırabilmesi için dikey sıçrama antrenmanları yapmaları tavsiye olunur.

Aim: In this thesis, a horizontal and vertical thrust study was carried out by the horizontal thrust from the pool wall in the turn. In this research, vertical jump was analyzed in performance studies. Tools and Methoh: The study included 21 licensed male volunteers (Age: 15.7 ± 1.53, Male: 176.3 ± 7.07, Weight: 63.7 ± 7.61). The training age of the athletes is 7.57 ± 1.77 years. For vertical jump, land-drop and 25 cm drop-jump measurements were performed. In the in-pool measurements, after the race meter pace in the 25meter pool, 20 meters, 25 meters and 5 meters after the turn. Inland and inland measurements, xsens (acceleration meter) and vertical jumps and return acceleration were measured. Symptoms: There was a strong positive correlation between rotation acceleration and age, boy, weight, air time, characteristic, knee flexion angle, 25 cm park acceleration and countermovement jumping point acceleration. Results: It is recommended that swimming athletes perform vertical jump exercises in order to increase the spin acceleration and post-turn speed in addition to the technique related to turning in order to decrease their rank especially in short lane competitions.
Keywords: Dikey Sıçrama; Dönüş Swimming; İtiş Kuvveti; Kara Antrenmanı; Land Training; Öğrenim ve öğretim; Propulsion (Repelling Force); Spor; Sports; Study and teaching; Turning; Vertical Jump; Yüzme