Farklı şiddetlerdeki egzersizlerde çoklu yakın kızılaltı spektroskopisi kullanarak bölgesel kas oksijenlenmesinin incelenmesi - Akbaş, Savaş (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı şiddetlerdeki egzersizlerde çoklu yakın kızılaltı spektroskopisi kullanarak bölgesel kas oksijenlenmesinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 10 uzun mesafe koşucusu 10 kürek sporcusu toplam 20 gönüllü üst düzey sporcu katılmıştır. Sporculara ilk gün kademeli artan egzersiz testi yapılmıştır. Daha sonra kademeli artan merdiven testi uygulanmıştır. Sporcuların testler esnasında genel oksijen tüketimleri, dominant biceps brachi, sağ vastus lateralis, sol vastus lateralis ve dominant gastroknemius kaslarından yakın kızılaltı spektroskopi ile kas içi oksijen doygunlukları ve toplam kan değerleri ölçülmüştür. Bulgular: Egzersiz şiddeti artıkça oksijen tüketiminde artış meydana gelmektedir. Aynı şekilde kas içi oksijen satürasyonunda da azalma gözükmektedir. Oksijen tüketimi ve kas içi oksijen satürasyonu arasında yüksek derecede negatif korelasyon bulunmaktadır (p<0,001). Protokoller arasında kademeli artan egzersiz testi, kademeli artan merdiven testine göre daha fazla kas içi oksijen satürasyonu düşüşü göstermiştir (p<0,05). Protokollerden elde edilen kas içi oksijen satürayonlarının toplamına bakıldığı zaman koşucular kürekçilere göre daha fazla kas içi oksijen satürayonu düşüşü göstermiştir (p<0,05). Kademeli artan egzersiz testleri esnasında toplam kan değerlerinde istatiksel farklar bulunamamıştır (p>0,05). Kademeli artan egzersiz testlerinde kaslar arasındaki oksijen satürayonu değerleri bölgelere göre farklılık göstermektedir (p<0,05). Kademeli artan egzersiz testlerinde kaslar arasındaki toplam kan değerleri bölgelere göre farklılık göstermemektedir (p>0,05). Sonuç: Farklı şiddetli egzersizlerde bölgesel olarak kas içi oksijen satürasyonlarında farklılıklar bulunmaktadır. Kas içi oksijen satürasyonundaki değişimler toplam kan değerlerinden etkilenmemektedir.

Objective: The aim of this study was to Investigation Local Muscle Oxygenation Using Multiple Near Infrared Spectroscopy in Different Intensity Exercises. Materials and Methods: A total of 20 volunteer high level athletes, 10 long distance runners and 10 rowing athletes, participated in the study. Gradually increasing exercise test was performed on the first day. Then, a gradually increasing stair test was applied. During the tests, general oxygen consumption, biceps brachi, right vastus lateralis, left vastus lateralis and dominant gastrocnemius muscles, intramuscular oxygen saturation and total blood values were measured by near infrared spectroscopy. Results: As exercise intensity increases, oxygen consumption increases. Similarly, a decrease in intramuscular oxygen saturation was observed. There was a high negative correlation between oxygen consumption and intramuscular oxygen saturation (p<0.001). Among the protocols, the gradually increasing exercise test showed a greater decrease in intramuscular oxygen saturation than the gradually increasing stair test (p<0.05). When the sum of the intramuscular oxygen saturations obtained from the protocols was analysed, runners showed a greater decrease in intramuscular oxygen saturation than rowers (p<0.05). No statistical differences were found in total blood values during the gradually increasing exercise tests (p>0,05). Oxygen saturation values between muscles in gradually increasing exercise tests differed according to regions (p<0,05). Total blood values between muscles in gradually increasing exercise tests do not differ according to regions (p>0,05). Conclusion: There are regional differences in intramuscular oxygen saturations in different intensity exercises. Changes in intramuscular oxygen saturation are not affected by total blood values.
Investigation local muscle oxygenation using multiple near infrared spectroscopy in different intensity exercises
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; different types of exercise; Egzersiz; Exercise; farklı egzersiz türleri Near infrared spectroscopy; Fizyolojik yönler; kas oksijen doygunluğu; muscle oxygen saturation; oksijen tüketimi; oxygen consumption; Physical education and training; Physiological aspects; Yakın kızılaltı spektroskopi