Hazine taşınmazlarının yönetim şekilleri ve değerlemesi - Kuşgöz, Cavit (My University, 2018)
Hazine taşınmazı, mülkiyeti Hazineye ait olan ve tescili mümkün olmayan tüm taşınmazları ifade eder. Hazine taşınmazları edinim, idare ve elden çıkarma şeklinde tasarruflara konu edilir. Edinim işlemleri satın alma, kamulaştırma, teferruğ, tefevvüz, arsa/ kat karşılığı inşaat, trampa, bağış, idare işlemleri kira, irtifak hakkı, kullanma izni, ecrimisil, elden çıkarma işlemleri ise satış, devir ve terk şeklinde gerçekleşmektedir. Hazine taşınmazları bu işlemlere konu edilmeden önce mutlaka değerleme işlemine tabi tutulur. Hazine taşınmazlarının bedelleri uluslararası değerleme standartları kapsamında belirlenir. Uluslararası değerleme standartları kapsamında Hazine taşınmazlarının rayiç bedeli tespit edilir ve bu bedel üzerinden ilgili işleme tabi tutulur. Bu çalışmamızda, Hazine taşınmazı ile ilgili kavramlar, Hazine taşınmazlarının yönetim şekilleri, taşınmaz değerleme ve Hazine taşınmazlarının değerleme süreci açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı; Hazine taşınmazlarının uluslararası değerleme standartları çerçevesinde nasıl değerlemesinin yapılması gerektiği, değerleme yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ve farklı değerleme uygulamaları ile değerleme yapacak kişi ve kurumlara yol gösterici bir çalışması olmasıdır.

State property is defined as treasury property and properties which can not be registrated to register office. Treasury properties could be accounted with acquisition, managing and selling. Acquisition transactions are called as buying, expropriation, buy through court, buy with tender, construction at a charge of land, barter, donation, renting, right of easement, permission of use, compensation. Disposition Mechanisms of treasury are selling, alienation and leaving. Treasury properties have to be valued before these mechanisms. Treasury properties are valued according to International Valuing Standards. Treasury properties are valued in terms of International Valuing Standards and properties are transacted after valuation process. In this study we try to explain treasury property, managing treasury property, valuation process of properties and valuation process of treasury properties. The aim of this study is how treasury properties should be valued in terms of International Valuation Standards defining key points of valuation process and giving some examples about valuation of a property and leading institutions about valuation process.
Keywords: Değerleme; Değerleme Yöntemleri; Hazine; Hazine taşınmazı; Hazine Taşınmazların Yönetim Şekilleri; Hazine Taşınmazlarının Değerlemesi; İrtifak Hakkı; Kira; Kullanma İzni Ecrimisil; Management; Management forms; Management Types of Treasury Properties; Rayiç Bedel; Treasury; Treasury property; Turkey; Türkiye; Valuation; Yönetim; Yönetim şekilleri