Personel seçme ve yerleştirme sürecinde dış kaynaklardan yararlanma (outsourcing) ve bir araştırma - Özgüneş, Öznur (My University, 2005)
20. yüzyılın son döneminde yaşanan değişimler ve hızla artan rekabetin beraberinde getirdiği sorunlar, işletmeleri daha etkili ve verimli yönetebilmede yeni arayışlara sevk etmiştir.Günümüzde haberleşme ve bilgi işlem teknolojisindeki gelişmeler ve küreselleşme, işletmelerin kendi iç yapılarını ve dış çevrelerini sistematik bir biçimde analiz etmelerini, bu analizler doğrultusunda kendilerine rekabet üstünlüğü sağlayacak çeşitli stratejiler geliştirmelerini gerektirmektedir.İşletmeler güçlü ve zayıf yanları ile çevrelerindeki fırsat ve tehditleri değerlendirerek kendilerine rekabet üstünlüğü sağlayan temel yetkinliklerine odaklanmaktadır. Dış kaynaklardan yararlanma, son yıllarda önemi gittikçe artan ve stratejik bir değişim yaklaşımı olarak görülen bir kavram olmuştur.İşletmeler, dış kaynaklardan yararlanarak; hizmetlerin kalitesini arttırmakta, zamanı etkin bir biçimde kullanmakta, maliyet avantajı elde etmekte,temel yetkinliklerine odaklanabilmekte ve ileri teknolojilerden yararlanabilmektedir.Bununla birlikte, dış kaynak kullanımı öncesi işletmeler kapsamlı bir araştırma yaparak daha sonradan ortaya çıkabilecek olumsuzlukları baştan önlenmeye çalışmaktadırlar. Bu çalışma ile; son yıllarda yönetim-organizasyon alanında ortaya çıkan, yeni uygulamalardan biri olan dış kaynaklardan yararlanma yani outsourcing uygulamalarının insan kaynakları boyutu ve insan kaynakları yönetimi süreçlerinden biri olan Personel Seçme ve Yerleştirme alanında işletmelerin hangi konularda ve ne şekilde dış kaynaklardan yararlandıkları ve bu uygulamalardan ne ölçüde memnun oldukları anlatılmaya çalışılmıştır.

Changes in the 20th century and the problems emerging with the increasing competition have given rise to new measures to operate the businesses effectively and sufficiently. Today, besides globalizations, developments in communications and computer technologies compel businesses to analyze their inner structure and external circles systematically and through which to develop different strategies to be able to superior in competition with others. Businesses with their powerfullness and weakness are evaluating threats and opportunities around them and focusing on their qualities which provide them with superiority in competition. In recent years, it has gradually been very important and strategically acceptable concept to benefit from outsourcing. Businesses using such sources have some advantages. Such as increase in the quality of servise, effectiveness in the management, getting cost advantage, focusing on their basic qualifications and making use of advanced technologies. However before using outsourcing businesses make comprehensive research to prevent themselves the problems likely to be faced in the future. This study tries to explain the human resources dimension of benefitting from out sources, that is outsourcing, which has been one of the new applications in the field of management organization. Moreover, this study includes how and what kind of outsourcing the businesses make use of in the area of Personal Selection and Placing which is the one of the processes in human resources management and a result of these applications, to what extent these businesses are pleased
Keywords: Dış Kaynaklardan Yararlanma_Personel Seçme; Personel Seçme