Yerel yönetimlerde iç denetim: İstanbul su ve kanalizasyon idaresi örneği - Can, Aydın (My University, 2013)
Yerel Yönetim, İç denetim, Su ve Kanal İdaresi ÖZET YEREL YÖNETİMLERDE İÇ DENETİM: İSTANBUL SU VE KANALİZASYON İDARESİ ÖRNEĞİ Küreselleşmeyle birlikte halkın talepleri artmış, çeşitlenmiş, yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojisindeki ilerlemeler vatandaşlık bilincinin gelişmesini sağlamıştır. Ödediği verginin karşılığını almak isteyen, verilen kamu hizmetlerinin kalitesini ve sunumunu sorgulayan, karar mekanizmalarına katılmak isteyen, hesap sorabilen, hakkını arayan, vatandaş profilini ortaya çıkarmıştır. Bu değişimler kamu yönetimi anlayışını da değiştirmiştir. Türkiye’de kamu yönetimi alanında yapılan reformlardan biri de 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’dur. Bu kanun ile mali saydamlığın sağlanması, hesap verebilirliğin getirilmesi, bütçeleme ve muhasebe sitemini değiştirmesi, kamu kaynaklarının etkin, etkili ve ekonomik kullanılması amaçlamıştır. Bu kanun ile gerçekleştirilen reformlardan bir tanesi de denetim alanında yapılmış ve Türkiye’de iç denetimin temelleri atılmıştır. İç denetim ile birlikte ilk defa uluslar arası denetim standartları, meslek ahlak kuralları, ulusal ve uluslar arası meslek örgütü olan ve tüm gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan bir denetim anlayışı kamu yönetimimizde yer almıştır. Bu çalışma ile iç denetim sisteminin genelde yerel yönetimlerde özelde ise İSKİ genel Müdürlüğündeki uygulamaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi’ndeki iç denetim uygulamaları incelenmiştir. İSKİ’nin seçilmesinin amacı, hem bu alanda bir araştırmanın yapılmamış olmasından kaynaklanan boşluğu doldurmaya katkı sağlamak, hem de 6360 sayılı kanunla kurulanlarla beraber toplam 30 büyükşehir belediyesindeki su ve kanal idareleri için yol gösterici bazı bilgiler sunmaktır. Doğru kurgulanmış, uluslararası yöntem ve standartlarda uygulanan iç denetimin kamu kurumlarının idari yönetim ekinliğini ve verimliliğini arttıracak, kamu kaynaklarının yasal uygunluk sınırları içerisinde ve rasyonel bir şekilde kullanılmasına yardımcı olacaktır. Local Administration, Internal Audit, Water and Sewerage Administration

INTERNAL AUDIT IN LOCAL GOVERNMENTS: İSTANBUL WATER AND SEWERAGE ADMINISTRATION CASE With the globalization, demands of the people have not only increased, but also diversified, bringing along new requirements. Developments in information and communication Technologies enabled development of citizenship consciousness. This has caused the emergence of citizen profile who wants to have fully return of the tax he pays, who questions the quality and supply of public services, willing to participate in decision making processes, calling to account and claiming his rights. These changes have also changed the understanding of public administration. One of the reforms made in Turkey on public administration is the Public Finance Management and Control Law no. 5018. This objective of this Law is to provide financial transparency, to bring along accountability, to change budgeting and accounting system and to make efficient and economical use of public resources. One of the reforms made through this law was on auditing and the foundations of internal audit were laid with this law. With this law, public administration in Turkey now includes an understanding of audit applied in all developed countries, with international auditing standards, professional ethical rules and national and international trade bodies. This study examines the practices of internal audit system generally in local administrations and particularly in İSKİ General Directorate. Internal audit practices in İstanbul Metropolitan Municipality and Bakırköy Municipality are also examined. The reason for including İSKİ here is both to contribute to filling the gap of no previous study in this field, and to provide guiding information to water and sewerage administrations in 30 metropolitan municipalities including those established under Law no. 6360. A well-built internal audit practiced on international methods and standards shall increase efficiency and effectiveness of administrative management of public administrations and shall contribute to rational use of public resources within legal boundaries.
Keywords: Belediye Hizmetleri; Belediyeler; Kamu Yönetimi; Kanalizasyon; Yerel Yönetim; Yerinden Yönetim, Hükümette