Sendikasyon kredilerinin Türk bankacılığında yeri ve önemi - Bulut, Süleyman (My University, 2010)
Sendikasyon Kredisi, Bankacılık Sektörü ÖZET SENDİKASYON KREDİLERİNİN TÜRK BANKACILIĞINDA YERİ VE ÖNEMİ Bu çalışmada Türkiye’de sendikasyon kredilerinin Türk Bankacılığı’nda yeri ve önemi incelenmiştir. Sendikasyon kredileri dünyada yaygın olarak kullanılan bir kredi çeşididir. Dünya sendikasyon kredisi hacminin büyük bir kısmı gelişmiş ülkeler tarafından kullanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin ise sendikasyon kredilerindeki payı oldukça düşük seviyededir. Gelişmekte olan ülke kategorisinde değerlendirdiğimiz Türkiye’nin ise dünya sendikasyon piyasasındaki payı yüzde 1’ler seviyesindedir. Çalışmamız beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sendikasyon kredileri tanımı yapılmakta ve özellikleri anlatılmaktadır. İkinci bölümde sendikasyon kredilerinin dünyadaki gelişimi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde Türkiye’de sendikasyon kredilerinin tarihi ve gelişimi incelenmiştir. Dördüncü bölümde Türk Bankacılık sektöründe sendikasyon kredilerinin önemi değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise Türkiye’de kullandırılmış bir sendikasyon kredisi uygulaması anlatılmaktadır. Çalışmamızda özellikle bankacılık sektöründe yaşanan en önemli sorunlardan biri olan vade uyumsuzluğuna vurgu yapılmış ve sendikasyon kredilerinin hacminin artmasının bu sorununun çözümünde etkili olabileceği ifade edilmeye çalışılmıştır. Syndicated Loans, Banking Sector

THE PLACE AND IMPORTANCE OF SYNDICATED LOANS IN THE TURKISH BANKING SECTOR In this study, we examined the place and importance of syndicated loans in the Turkish banking sector. Syndicated Loans are kind of commonly used credit in the world. A large volume of syndicated loans are used by developed countries. Developing countries' share of the syndicated loan is a very low level. Turkey’s market share as a developing country is around 1 percentage in the world. Our study consists of five main sections. In the first section, the syndicated loans have been defined and main characteristics of syndicated loans have been explained. In the second section, we have focused on the development of syndicated loans in the world. In the third section, the history and development of syndicated loans in Turkey have been examined. In the fourth section, the importance of sydndicated loans in the Turkish banking sector has been evaluated. In the final section a syndicated loan that has already been used by a company in Turkey has been explained. In our study, the maturity mismatch has been highlighted as one of the most important issues in the banking sector. And we have explained that the increase in the volume of syndicated loans could be effective in solving this problem.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kredilendirme; Sendikasyon Kredisi