Avrupa Birliği dijital hizmetler yasası'nın değerlendirmesi - ÇEVİK, İPEK (My University, 2023)
Dijital ekonominin giderek büyümesi ve dijital hizmet sağlayıcılarının sayısının artması ile birlikte bilgi toplumu önemli bir kavram haline gelmiştir. Bu değişen yapı nedeniyle Avrupa Birliği’nde temel hakların ve kişilik haklarının korunması yanında, tüketicinin korunması gibi hususlar açısından güvenli bir online mecra için belirli yükümlülüklerin netleştirilmesi gerekmiştir. Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile farklı hizmet sağlayıcılarının sorumluluklarının kapsamı ve yükümlülükleri belirlenirken, ortak pazarın da üye ülkeler açısından uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir. Bu yenilikçi dijital pazarlar bakımından bir yandan fikir hürriyeti, medya çeşitliliği ve yeni girişimciler açısından özgürlükçü yapının korunması gerekirken; diğer yandan ise hukuka aykırı içerik kavramı kapsamında dezenformasyon, mobbing ve tüketici ya da kullanıcıların aldatılması gibi hususlar karşısında da belirli sorumluluk esaslarının daha net bir şekilde belirlenmesi gerekliliği, bu tüzüğün yürürlüğe girmesine etki etmiştir. İşbu makale, DSA uyarınca getirilen düzenlemelerin sistematiğini ortaya koymayı hedeflemektedir

The enlargement of the digital economy in the common market and the rising number of intermediary services on the digital arena, signify the importance of the term information society. As a result of the enhancing digital economy, there is also the need to create a safe digital environment in order to guarantee protection of human rights and consumer rights. In light of these aspects, the European Union puts into effect the Digital Services Act (DSA). The DSA determines the obligations of the intermediary services on the digital medium and aims to harmonize the law of digital platforms within the common market. When doing this, the law has to ensure the freedom of speech, diversity of media and freedom of digital entrepreneurship on one hand; and on the other, it has to specify the legal boundaries of digital platforms in order to deal with the risks of disinformation, mobbing and actions aiming to deceive consumers or users. This article will try to summarize and convey the systematical formation of the Digital Services Act.
Analysis of digital services act of the european union
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Hukuk; Özel Hukuk; Social Sciences and Humanities; Law; Private Law; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; HUKUK; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; LAW; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Dijital Hizmetler Yasası; DSA; Hukuka Aykırı İçerik; Online Platform; Aracı Hizmet Sağlayıcılar; Ürün Sorumluluğu; Mesafeli Sözleşmelere Aracılık Eden Platformlar; Digital Servives Act; Illegal Content; Online Platforms; Intermediary Service; Product Liability; Dark Pattern; Online Platforms Allowing Consurmes to Conclude Distant Contracts with Traders