TÜRK BASININDA YALTA KONFERANSI - (:unkn) unknown (My University, 2015)
İkinci Dünya Savaşı hakkında Türkiye'de yapılan çalışmalarda en önemli unsur basındır. Türkiye'nin harbe girmediği halde ekonomik yönden karşılaştığı zorluklardan savaşın sosyal hayattaki tesirlerine uzanan izler basın üzerinden takip edilerek yayınlar ortaya konulmuştur. Türkiye'nin de kaderini etkileyen Yalta Konferansı savaşın son harekâtlarının ve savaş sonu Avrupa'sının ele alındığı toplantı olarak savaş tarihi içinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye, haber kaynaklarındaki yetersizliğe karşın Müttefiklerin basın organlarına verdikleri bilgiler üzerinden Yalta Konferansı'nı gün gün takip edebilmiş, okuyucuya konferansla ilgili bilgiler servis etmiştir. Bu çalışmada dönemin beş major gazetesi üzerinden, konferansla ilgili spekülasyonlar, haberlerin veriliş biçimleri incelenmiştir. İstanbul ve Ankara gazeteleri arasında doğrudan karşılaştırma yapılması amaçlanmamıştır

Press is the most important source for researching the studies in Turkey about World War II. Although Turkey didn’t participated into World War 2 still had faced to economic difficulties that had been influenced by the war. Because of that not only predestine for Turkey’s future but also aimed to discuss about Europa’s situation after the war, the Yalta Conference occupies most important place in war history. In spite of there wasn’t enough press resources, Turkey followed-up Yalta Conference day-by-day and disclose to the press by way of Allies’ media. In this study, with researching the most important newspapers on this period, firstly achieved speculations about this conference and after analyzed the methods in this news. Istanbul and Ankara local newspapers has been researched and aimed to comparison by directly
YALTA CONFERENCE IN TURKISH PRESS
Keywords: Tarih