Soyut kavramların öğretiminde hayvan masallarının yeri - Gezer, Alpay (My University, 2006)
Soyut kavramların ögretiminde benzetmelerden yararlanılmaktadır. Zayıf olandan kuvvetli olana aktarma yapılırken kaynak alan baz alınarak hedef alana ulasılmaktadır. Çocugun hayatında ilk defa karsılastıgı ve bir bütünlük arz eden metinler hayvan masallarıdır. Hayvan masallarının anadili ögretimindeki etkileri ortalama on iki yasına kadar devam eder. Hayvan masalları içerisinde Türkçenin en güzel kullanımlarını barındırmaktadır. Basit cümle yapıları, zihni yormayan benzetmeler ve karsılastırmalar, çocugun, dili pekistirerek ögrenmesine kolaylık saglayan ikilemelerin sık sık kullanımı, az söz ile uzun bir olayı anlatmaya yönelik deyim ve atasözlerinin yer alması gibi özelliklerinin olması hayvan masallarının anadili ögretimindeki önemini fazlasıyla göstermektedir. Hayvan masalları çocukta anadili ögretimini gerçeklestirmekle birlikte onların anlamakta zorlandıkları temel soyut kavramları da somut bir hale getirmektedir. Masal devresini geçmis olan, artık birey olma yolunda yürüyen her insan, çok karmasık soyut kavramlarla yüz yüze gelir. Bu soyut kavramların çözümlenmesinde de yeniden hayvan masallarına basvurulur. Artık hayvan masalları çocukları eglendirerek temel dil ve düsünce becerilerini kazandırma fonksiyonunun çok ötesinde yetiskinler için karmasık soyut kavramların berraklasmasında zengin bir malzeme olarak kullanılmaya baslanır. Devlet yöneticileri için yazılmıs hayvan masalları gibi... Arastırmamızın ilk bölümünde kavram ve çocukta dil gelisimi üzerinde durduk, kelime, kavram ve anadili egitimine vurgu yaptık. _kinci bölümde ise, hayvan masalları ve kavram ögretimi üzerinde durduk, hayvan masallarının dil ve üslûp özelliklerini, taramasını yaptıgımız hayvan masallarından örnekler vererek ortaya koyduk. Kavram ögretimi ile ilgili alanlar ve yöntemler hakkında açıklamalara yer verdik ve incelemesini yaptıgımız hayvan masallarındaki soyut kavramların metafor olarak kullanımlarını izah ettik. Hayvan masalları gerek çocuklar, gerek de yetiskinler için bilhassa soyut kavramların ögretiminde çok önemli bir yere sahiptir.

Images have been used to teach abstract concepts. While transferring from the weak one to the stronger target field has been reached by basing the source field. Animal tales are the texts which contain a completeness and a child meets for the first time in his life. The effects of these tales on teaching native language continue till about twelve ages. Animal tales have contained best usages of Turkish within themselves. The qualifications such as simple sentence structures, not tiring mind images and comperatives, often usages of repeatitions that makes easy to learn the language firmly, containing the idioms and proverbs towards telling a long event by a few words make animal tales in teaching native language much more important. Animal tales not only achieve the native language teaching to a child but make the basic abstract concepts which children have difficulties to explain perceptible. Each person who lived tale period and walking towards being a man faces a lot of complicated abstract concepts. Animal tales are being used again to solve these abstract concepts. Then it is started to use animal tales as a rich material clearing the complicated abstract concepts for adults far beyond their functions of giving basic language and idea abilities to children amusing them. Like the animal tales written for governers… In first part, we have studied concept and language improving in a child, emphasized word, concept and native language. In second part, we have studied animal tales and teaching concept, introduced language and style qualifications of animal tales giving examples from the animal tales we examined. We have given explainations about fields and methods of concept teaching and explained the usages of abstract concepts in animal tales we examined as metaphor. Animal tales have an important place in teaching especially abstract concepts for both children and adults.
Keywords: Masallar; Soyut Kavramlar_Öğretim