Hemşirelik öğrencilerine PLISSIT modeli ile verilen cinsel sağlık eğitiminin bilgi ve tutuma etkisi - Gündüz, Ceyda Su (My University, 2025)
Amaç: Araştırma hemşirelik öğrencilerine PLISSIT modeli ile verilen cinsel sağlık eğitiminin bilgi ve tutuma etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tez iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, “Cinsel Sağlık Bakım Bilgi Ölçeği” ve “Cinsel Sağlık Bakım Tutum Ölçeği”nin Türkçe’ye uyarlaması yapılmıştır. Tezin ikinci aşaması, bir deney ve bir kontrol gruplu, tekrarlayan ölçümlü araştırma deseninde randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırma, bir devlet üniversitesinin hemşirelik bölümünde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencilerin katılımıyla Kasım 2023–Mart 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada cinsel eğitim grubu (n=43) ve kontrol grubu (n=45) olmak üzere iki grup yer almıştır. Kontrol grubuna herhangi bir eğitim yapılmazken cinsel eğitim grubuna 16 saatlik PLISSIT Modeline Dayalı Cinsel Sağlık Eğitimi verilmiştir. Veriler “Öğrenci Tanıtım Formu”, “Cinsel Sağlık Bakım Bilgi Ölçeği”, “Cinsel Sağlık Bakım Tutum Ölçeği”, “Cinsel Mitler Ölçeği”, “PLISSIT Modeline Dayalı Cinsel Sağlık Eğitimi’ne İlişkin Öğrenci Görüş Formu” kullanılarak toplanmıştır. Ölçekler eğitimden önce, eğitimden hemen sonra ve 3 ay sonra uygulanmıştır. Bulgular: Cinsel Sağlık Bakım Bilgi Ölçeği, Cinsel Sağlık Bakım Tutum Ölçeği ve Cinsel Mitler Ölçeği’nin ön test toplam puan ortalaması gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir (p>0,05). Cinsel eğitim grubunun Cinsel Sağlık Bakım Bilgi Ölçeği ve Cinsel Sağlık Bakım Tutum Ölçeği’nin son testindeki ve izlem testindeki toplam puan ortalaması, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek iken Cinsel Mitler Ölçeği’nin daha düşüktü (p<0,05). Cinsel eğitim grubunun %97,7’si PLISSIT modeli kullanımının cinsel sağlık bakımı sağlama becerisini geliştirmede çok etkili/ etkili olduğunu, %86’sı eğitimden sonra bu modeli kullanarak cinsel sağlık bakımı verdiğini ifade etmiştir. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerine verilen PLISSIT Modeline Dayalı Cinsel Sağlık Eğitimi’nin cinsel sağlık bakımı bilgisini artırmada ve cinsel sağlık bakımı tutumunu olumlu yönde geliştirmede ve cinsel mitleri azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir.

Objective: The research was conducted to determine the effect of sexual health education given to nursing students with the PLISSIT model on knowledge and attitudes. Materials and Methods: The thesis consists of two stages. In the first stage, the Knowledge of Sexual Healthcare (KSH) and Attitude to Sexual Healthcare (ASH) scales were adapted into Turkish. In the second phase of the thesis; It was conducted as a randomized controlled experimental study with one experimental and one control group, repeated measures research design. The research was conducted between November 2023 and March 2024 with the participation of fourth-year students studying in the nursing department of a state university. There were two groups in the study: sexual education (n=43) and control (n=45). While no education was given to the control group, the sexual education group was given 16 hours of Sexual Health Education Based on PLISSIT Model. Data were collected using the “Student Introduction Form”, “Knowledge of Sexual Healthcare Scale (KSHS)”, “Attitude to Sexual Healthcare Scale (ASHS)”, “Sexual Myths Scale (SMS)”, and “Student Opinion Form on Sexual Health Education Based on PLISSIT Model”. The scales were applied before the education, immediately after the education and 3 months later. Results: The pre-test total mean score of the KSHS, ASHS and SMS did not show a statistically significant difference between the groups (p>0.05). The total mean score of the KSHS and ASHS in the post-test and follow-up test of the sexual education group was statistically significantly higher than the control group, while the Sexual Myths Scale was lower (p<0.05). 97.7% of the sexual education group stated that the use of the PLISSIT model was very effective/ effective in improving their ability to provide sexual health care, 86% stated that they provided sexual health care using this model after the education. Conclusion: It has been determined that Sexual Health Education Based on the PLISSIT Model given to nursing students is effective in increasing sexual health care knowledge, developing positive sexual health care attitudes and reducing sexual myths.
the effect of sexual health education given to nursing students with the PLISSIT model on knowledge and attitude
Keywords: cinsel sağlık bakım tutumu; cinsel sağlık bilgisi; Cinsel sağlık eğitimi; Doğum hemşireliği; hemşirelik öğrencileri; nursing students; Obstetric nursing; PLISSIT model; PLISSIT modeli Sexual health education; sexual health care attitudes; sexual health knowledge