Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü konteynerinin güneş enerjisi veri ölçüm istasyonu olarak tasarım problemi çözme sürecinde kullanılması : proje tabanlı öğrenme uygulaması - Dursun, Ümmühan (My University, 2021)
Bu araştırmada Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü konteynerinin afet durumunda güneşten enerji sağlayacak şekilde nasıl tasarlanabileceği bir problem durumu olarak fizik öğretmen adaylarına verilmiş, problem çözme süreci proje tabanlı öğrenme yönteminin bir uygulaması olarak incelenmiştir. Ayrıca bu tasarım probleminin çözümünde gerçek ölçüm verilerine ihtiyaç duyularak bu çalışma kapsamında Güneş Enerjisi Veri Ölçüm İstasyonu (GEVÖİ) kurulmuştur. GEVÖİ, fizik eğitiminde öğretim materyali oluşturarak uzaktan eğitim koşullarında fizik öğretmen adaylarının bölgesel güneş enerjisi verilerine uzaktan erişimini sağlamıştır. Araştırmada fizik öğretmenlerini proje tabanlı öğrenme yöntemini ve Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) fizik öğretim müfredatında son yıllarda eklenen güneş enerjisi konusunun öğrenilmesine fırsat sunmaktadır.

In this study, physics teacher candidates have been given the problem of how to design the Marmara University Civil Defence Club container to provide energy from the sun in the event of a disaster. The problem-solving process has been investigated as an application of the project-based learning method. Additionally, real measurement data have been needed in order to solve this design problem, and a Solar Energy Measurement Station (GEVÖİ) has been established within the scope of this study. GEVÖİ has provided physics teacher candidates with remote access to regional solar energy data in terms of distance learning conditions by creating teaching materials in physics education. This research also provides physics teachers with the opportunity to learn the project-based learning method and the topic of solar energy recently added in the physics curriculum of the Ministry of Education (MoE).
Using The Marmara University Civil Defense Club container in the process of solving a design problem as a solar energy data measurement station : a project-based learning application
Keywords: Fizik; fizik öğretmeni Project-based learning; gerçek yaşam problemi; güneş enerjisi; Öğrenim ve öğretim; Physics; physics teacher; problem çözme; problem solving; Proje tabanlı öğrenme; real-life problem; solar energy; Study and teaching