Irkçılık, yeni̇ ırkçılık ve 2015-2022 yılları arasında Türki̇ye'deki̇ si̇yasi̇ parti̇ li̇derleri̇ni̇n mülteci̇ söylemi̇ - Argun Can, Merve (My University, 2023)
Türkiye’de siyasi parti liderlerinin demeçlerindeki mülteci söyleminin yeni ırkçılık bağlamında incelenmesi, tezin konusunu oluşturmaktadır. Bu doğrultuda öncelikle ırkçılık kavramı ele alınarak bu kavramın milliyetçilik ve kapitalizm ile olan ilişkisi incelenmiş, devamında da yeni ırkçılık kavramına odaklanılmıştır. Irkçılık ve yeni ırkçılık kavramlarının ele alınması, Türkiye’de ırkçılığın olmadığına dair iddiaları değerlendirme imkânı sağlaması açısından önem taşımaktadır. İki kavram arasındaki farklılıklar açıklandıktan sonra Türkiye’deki ırkçılığın tarihsel arka planı incelenmiştir. Çalışmanın kavramsal çerçevesi oluşturulduktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde mültecilerin durumu ele alınmıştır. Ardından da Türkiye’deki siyasi parti liderlerinin özellikle Suriyeli mültecilere yönelik söylemleri, ırkçılık perspektifinde ele alınmıştır. Çeşitli partilere mensup siyasi liderlerin mültecilere yönelik söylemleri incelenerek yeni ırkçılık çerçevesinde değerlendirmesi yapılmıştır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılarak, çeşitli anahtar kavramlar üzerinden seçim propagandaları, grup konuşmaları, medyada yer alan konu hakkındaki söylemler ve sosyal medya gönderileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, farklı partilere mensup siyasi liderlerin, mültecilere yönelik söylemlerinin ırkçı ifadeler barındırıp barındırmadığının incelenmesi ve ortaya çıkan sonucun siyasetçilerin mensup oldukları parti ideolojisiyle nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu tespit etmektir. Çalışma kimi zaman milliyetçilik adı altında karşılaşılan, kimi zaman da günlük kullanımlar ile görünmez hale getirilen, fakat söylemde önemli oranda yer kaplayan yeni ırkçı ifadelerin incelenmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte çalışmanın bilimsel katkısı ve özgün değeri değerlendirildiğinde, şimdiye dek mültecilere yönelik siyasi söylemlerin yeni ırkçılık kavramı perspektifinden incelenmemiş olması bakımından önem taşımaktadır. İncelenen çalışmalarda ırkçılık ve yeni ırkçılık kavramının değerlendirildiği ve siyasetçilerin mültecilere yönelik söylemlerinin ele alındığı görülmüş, fakat söz konusu söylemlerin ırkçılık perspektifinde değerlendirilmediği anlaşılmıştır. Siyasetçiler söylemleri ile halkı harekete geçirme gücüne sahip oldukları için kimi zaman toplumda mevcut olan gerilimi yapıcı bir tavır ile azaltıp, kimi zaman ise söz konusu gerilimi arttırarak linç girişimlerine neden olabilirler. Bundan dolayı, siyasi parti liderlerinin mültecilere yönelik söylemlerinin ırkçılık bağlamında incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma literatürde söz konusu boşluğu doldurmak adına bilimsel katkı sağlamaktadır. Türkiye’deki siyasi parti liderlerinin 2015-2022 dönemleri arasında mültecilere yönelik söylemlerinin bu bağlamda değerlendirilmesi, gelecek dönemlerde yapılması mümkün çalışmalar için karşılaştırma olanağı yaratması bakımından da önem arz etmektedir.

Examining the discourse of refugees in the statements of politicial party leaders in Turkiye in the context of neo-racism constitutes the subject of the thesis. In this direction, first of all, the concept of racism is discussed and its relationship with nationalism and capitalism is examined, and then the concept of neo-racism will be focused on. Addressing the concepts of racism and neo-racism is important in terms of providing the opportunity to evaluate the claims that “there is no racism” in Turkiye. After explaining the differences between the two concepts, the historical background of racism in Turkiye will be examined. Furthermore the conceptual framework of the study is set, the situation of refugees in the history of the Republic of Turkiye is discussed. Then, the discourses of the party leaders in Turkiye, especially towards Syrian refugees, will be scrutinized from the perspective of racism. The discourses of party leaders belonging to various parties towards refugees will be examined and evaluated within the framework of neo-racism. In this direction, using discourse analysis, one of the qualitative research methods, election propaganda, group speeches, discourses on the subject in the media, and social media posts will be evaluated. The study aims to examine whether the discourses of politicians belonging to different parties about refugees contain racist expressions and to determine the ideology of the party to which they belong. The study is of great importance in terms of examining the neo-racist expressions, which are sometimes encountered under the name of nationalism, sometimes made invisible by daily usage, but occupy a significant place in the discourse. However, when the scientific contribution and original value of the study are evaluated, it is important that the political discourses towards refugees have not been evaluated from the perspective of the concept of neo-racism. In the studies examined, it was seen that the concept of racism and neo-racism were evaluated and the discourses of politicians towards refugees were discussed, but it was understood that these discourses were not evaluated from the perspective of racism. Since politicians have the power to mobilize the people with their rhetoric, they can sometimes reduce the tension in society with a constructive attitude, and sometimes increase the tension in question, causing lynching attempts. Therefore, it is of great importance to examine the discourses of party leaders towards refugees in the context of racism. This study will make a scientific contribution to fill the gap in the literature. Evaluating the discourses of party leaders in Turkiye towards refugees between the period 2015-2022 in this context is also important in terms of creating a comparison opportunity for possible studies in the future.
Racism, neo-racism, and refugee discourse of politicial party leaders in Turkiye between 2015-2022
Keywords: Cultural Racism; Hate Speech; Irkçılık; Kültürel Irkçılık; Milliyetçilik; Mülteci; Mülteciler; Nationalism; Nefret Söylemi Racism; Neo-Racism; Racism; Refugee; Refugees; Turkiye; Türkiye; Yeni Irkçılık