Accounting conservatism and effect on audit opinions - Çiftci, Onur (My University, 2023)
Muhasebe muhafazakarlığı işletmelerin ileride karşılaşabilecekleri risklere karşın önceden önlem alınmasını sağlayabilen bir muhasebe teorisidir. İşletmelerin elde ettiği gelir ve karların olabildiğince geç muhasebeleştirilerek gider ve zararların da en erken şekilde finansal tablolara yansıtılmasını amaçlamaktadır. Bağımsız denetim ise işletme faaliyetlerinin sonucunda elde edilen finansal tabloların şeffaf ve doğru bir şekilde standartlara uygun incelenerek finansal tablo kullanıcılılarına doğru bilgiyi eksiksiz sağlamayı amaçlamaktadır. Bundan dolayı bu çalışmanın amacı muhasebe muhafazakarlığı ile denetim görüşlerinin arasındaki ilişkiyi BIST 100'deki işletme verilerine dayaranarak araştırmaktır. Çalışmada öncelikli olarak muhasebe muhafazakarlığının tarihsel gelişimi, çıkış noktası, tanımı, ölçüm yöntemleri, çeşitli mevzuatlarda uygulanabilirliği incelenmiştir. Sonrasında bağımsız denetimin gerekliliği, yararları, amacı, denetim süreci ve bağımsız denetim raporlarında elde edilen görüşler incelenmiştir. Son olarak da bağımsız denetim raporlarında elde edilen görüşlerin muhafazakar muhasebe politikalarıyla arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Analiz kapsamına BIST 100'de son on yılda kesintisiz bir şekilde verilerine ulaşabilen işletmeler dahil edilmiştir. Elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonucunda işletmelerin bağımsız denetim raporlarında elde ettikleri görüşlerin muhafazakar muhasebe politikaları uygulamada anlamlı bir etki gösterdiğinin sonucuna ulaşılmıştır.

An accounting theory called accounting conservatism can offer preventative actions against potential dangers that companies may face in the future. It attempts to include expenses and losses to the financial statements as soon as possible and to recognize income and profits of the enterprises as late as possible. On the other hand, independent audit examines the financial statements obtained as a result of business activities in a transparent and correct manner in line with the standards with the objective of providing accurate information to financial statement users. Therefore, the purpose of this study is to examine the relationship between audit opinions and accounting conservatism using company data from BIST 100. The study focused primarily on the historical history of accounting conservatism, including its origin, definition, measuring techniques, and use in various regulations. The necessity, advantages, goal, audit procedure, and opinions found in the independent audit reports were then evaluated. Finally, it has been examined whether there is a significant relationship between the opinions obtained in the independent audit reports and conservative accounting policies. Businesses that have been able to access their data on BIST 100 uninterruptedly in the last ten years are included in the scope of the analysis. As a result of the evaluation of the findings, it has been concluded that the opinions obtained in the independent audit reports of the enterprises have a significant effect in the application of conservative accounting policies.
Muhasebede i̇hti̇yatlilik ve deneti̇m görüşleri̇ne etki̇si̇
Keywords: Accounting; Accounting Conservatism; Auditing; Bağımsız Denetim Görüşleri; Denetim; Independent Audit Opinions; Muhasebe; Muhasebe Muhafazakarlığı