Çocukluk Çağı Tüberkülozunda Antibiyotik Seçimi - CANİZCİ ERDEMLİ, PINAR (Turkiye Klinikleri, 2024)
Pediatrik tüberküloz (TB), on beş yaşın altındaki çocuklar için önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Yüzde onu beş yaşın altında olmak üzere yılda 1,1 milyon çocuk tüberküloz ile enfekte olmaktadır. Çocuklarda ölüm oranlarını azaltmak için yüksek riskli grupları tanımlamak, tanı yöntemlerini iyileştirmek ve tedavi seçenekleri sunmak çok önemlidir; ancak çocuklarda TB tespiti, özgün olmayan semptomlar ve balgam örnekleri toplamanın güç olması nedeniyle zorlayıcıdır. Mevcut tanı araçlarının çocuklarda TB\"yi tespit etmedeki duyarlılığı düşüktür; bu da yetersiz tanıya ve tedavide gecikmelere yol açmaktadır. Ek olarak, çocuk dostu anti-TB ilaçlarının olmaması ve uzun tedavi süresi, durumu daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu zorlukları aşabilmek için, hızlı moleküler testler veya yeni biyobelirteçler gibi gelişmiş tanı yöntemlerinin ve anti-TB ilaçlarının çocuk dostu formülasyonlarının geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu çabalar, gelecekte pediatrik tüberküloz yükünü azaltmaya ve etkilenen çocuklar için klinik tabloyu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Pediatric tuberculosis (TB) is one of the leading causes of death for children under fifteen years of age. 1.1 million children are infected with TB annually, and 10 percent of them are under five years of age. To reduce mortality rates in children, it is crucial to identify high-risk groups, improve diagnostic methods, and offer treatment options. However, detecting TB in children is challenging due to nonspecific symptoms and the difficulty in collecting sputum samples. Current diagnostic tools are less sensitive to detecting TB in children, leading to underdiagnosis and delays in treatment. Additionally, the lack of child-friendly anti-TB medications and prolonged treatment duration further complicate the situation. To address these challenges, improved diagnostic methods, such as rapid molecular tests or novel biomarkers, and the availability of child-friendly formulations of anti-TB medications are needed. These efforts will help reduce the burden of pediatric TB and improve overall outcomes for affected children.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Pediatrik Enfeksiyon; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Child Health and Diseases; Pediatrics Infectious Diseases; Health Sciences; Klinik Tıp (Med); Klinik Tıp; Tıp Genel & Dahili; Pediatri; Clinical Medicine (Med); Clinical Medicine; Medicine General & Internal; Pediatrics; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Pediatri, Perinatoloji ve Çocuk Sağlığı; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Pediatrics, Perinatology and Child Health; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine