Yeşil aklamanın yeşil satın alma niyetine etkisinde yeşil şüpheciliğin aracılık rolü : Z kuşağı üzerine bir uygulama - Yaşaroğlu, Gizem (My University, 2024)
Yeşil aklama, günümüz tüketicileri için giderek önem kazanan bir konudur ve çevre kaygısı yüksek olan Z kuşağına mensup kişilerin özellikle ilgisini çekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı da yeşil aklamanın Z kuşağının yeşil satın alma niyeti üzerindeki etkisini anlamak ve bu süreçte yeşil şüpheciliğin aracı rolü ile yeşil sertifikaların düzenleyici rolünü değerlendirmektir. Çalışmanın kavramsal çerçevesinde yeşil aklama, yeşil satın alma niyeti, yeşil şüphecilik ve yeşil sertifikalar detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışma Planlı Davranış Teorisi çerçevesinde ele alınmaktadır. Araştırma kapsamında Z kuşağına mensup 542 kişiye uygulanan anketin analizleri SPSS 25 paket kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularının değerlendirilmesi sonucunda, yeşil aklamanın yeşil satın alma niyeti üzerinde etkisi olduğu, yeşil aklamanın yeşil şüphecilik üzerinde etkisi olduğu ve yeşil aklamanın yeşil satın alma niyeti üzerindeki etkisinde yeşil sertifikaların düzenleyici rolü olduğu sonucuna varılmıştır.

Greenwashing is increasingly becoming a critical issue for today’s consumers, particularly attracting the attention of environmentally concerned Generation Z. The primary aim of this study is to understand the impact of greenwashing on the green purchasing intentions of Generation Z, and to evaluate the mediating role of green skepticism and the moderating role of green certifications in this process. The conceptual framework of the study extensively addresses greenwashing, green purchasing intentions, green skepticism, and green certifications. The study is conducted within the framework of the Theory of Planned Behavior. Surveys were administered to 542 individuals from Generation Z, and the data were analyzed using the SPSS 25 software package. The findings of the research indicate that greenwashing has an impact on green purchasing intentions, affects green skepticism, and that green certifications play a moderating role in the impact of greenwashing on green purchasing intentions.
Keywords: Air Pollution; Case studies; Climate Change; Consumer behavior; Çevresel Kaygılar; Çevresel Kaygıların Oluşumunu Etkileyen Faktörler; Çevresel yönleri; Doğal Kaynakların İsraf Edilmesi; Environmental aspects; Environmental Concerns; Factors Affecting the Formation of Environmental Concerns; Green Distribution; Green marketing; Green Marketing Mix; Green Pricing; Green Product; Green Product Features; Green Promotion; Hava Kirliliği; İklim Değişikliği; Nüfus Artışı Green Marketing Concept and Historical Development; Population Growth; Soil Contamination; Su Kirliliği; Technological Pollution; Teknolojik Kirlilik; Toprak Kirliliği; Tüketici davranışı; Türkiye; Vaka çalışmaları; Waste of Natural Resources; Water Pollution; Yeşil Dağıtım; Yeşil Fiyatlandırma; Yeşil pazarlama; Yeşil Pazarlama Karması; Yeşil Pazarlama Kavramı ve Tarihsel Gelişimi; Yeşil Tutundurma; Yeşil Ürün; Yeşil Ürün Özellikleri