Türkiye'de yatırım fonlarının denetimi ve bir uygulama - Yılmaz, Özge (My University, 2024)
Yatırım fonları sermaye piyasalarında önemli bir yere sahiptir. Yatırım fonları yatırımcılara belirli ilkeler doğrultusunda profesyonel yönetim imkanı sunan yatırım araçlarıdır. Yatırım fonlarının bağımsız denetimi yatırımcıların doğru ve güvenilir finansal bilgilere ulaşması açısından gereklidir. Bağımsız denetimin sonucunda ortaya çıkan çıktılar sayesinde yatırımcılar fon ile ilgili finansal kaynaklara ulaşabilmekte ve fon hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmektedir. Çalışmamızın ana amacı ilk olarak yatırım fonlarının çeşitlerini, ilkelerini, bilgi kaynaklarını açıklamaktır. Ülkemizdeki yatırım fonlarının, menkul kıymet yatırım fonları, borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve yabancı yatırım fonları açısından fon sayıları, yönetilen portföy büyüklükleri, portföy dağılımları, portföy yönetim şirketleri ve dönem net karları açıklanacaktır. Bununla birlikte verilerin 2018 – 2022 yılları arasındaki değişimi incelenecektir. Yatırım fonlarının kavramsal açıklaması ve sektör analizi tamamlandıktan sonra yatırım fonlarının bağımsız denetim süreci ve bağımsız denetimin sonundaki çıktılar anlatılacaktır. Yatırım fonlarının bağımsız denetiminin açıklanması için fon hesap planı açıklanacaktır. Çalışmamızın son bölümünde ise uygulama ile bağımsız denetim süreci gösterilecektir.

Mutual funds have an important place in capital markets. Mutual funds are investment instruments that offer investors professional management opportunities in line with certain principles. Independent audit of investment funds is necessary for investors to access accurate and reliable financial information. Thanks to the outputs of the independent audit, investors can access financial resources related to the fund and have more detailed information about the fund. The main purpose of our study is to first explain the types, principles and information sources of investment funds. The number of funds, managed portfolio sizes, portfolio distributions, portfolio management companies and net profits of the investment funds in our country in terms of securities investment funds, exchange investment funds, real estate investment funds, venture capital investment funds and foreign investment funds will be announced. Additionally, the change in data between 2018 and 2022 will be examined. After the conceptual explanation and sector analysis of mutual funds are completed, the independent audit process of mutual funds and the outputs at the end of the independent audit will be explained. The fund chart of accounts will be announced to explain the independent audit of investment funds. In the last part of our study, the independent audit process will be demonstrated in practice.
Audit of mutual funds in Turkey and an application
Keywords: bağımsız denetim; Capital market; fon hesap planı mutual funds; fund accounting; independent audit; Mutual funds; Sermaye piyasası; Türkiye; Yatırım fonları