Migren hastalığının patogenezinde oksidatif stres, damar fizyopatolojisini etkileyen faktörler ve inflamasyonun rolünün araştırılması - Güler, Eray Metin (My University, 2013)
MİGREN HASTALIĞININ PATOGENEZİNDE OKSİDATİF STRES, DAMAR FİZYOPATOLOJİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE İNFLAMASYONUN ROLÜNÜN ARAŞTIRILMASI ÖZET Çalışmamızda migren tanısı konmuş hastalar ile sağlıklı kontrol grubu arasında oksidatif stres, damar fizyopatolojisi ve inflamasyon belirteçleri açısından bir fark olup olmadığının araştırıldı. Ümraniye Eğitim araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğine başvuran, 18 - 49 yaş arasında migren tanı kriterlerine uyan ve sistemik herhangi bir hastalığı olmayan 27 hasta ve 27 sağlıklı kişiden kan ve idrar örnekleri alındı. İdrarda malondialdehit, eritrositlerde glutatyon ve glutatyonla ilgili enzimler, süperoksit dismutaz, katalaz, malondialdehit ve protein karbonilleri, plazmada malondialdehit, bilirubin, ürik asit ve albumin gibi oksidatif stres belirteçlerine, damar fizyopatolojisi parametrelerinden plazmada trombosit ve fibrinojene, inflamasyon parametrelerinden ise IL 1b, IL 6, IL 10, TNF α, adenozin deaminaz, CRP ve ferritin düzeylerine bakıldı. Antioksidan düzeyleri hasta grubunda düşük bulundu. Glutatyon ve glutatyonla iligil enzimlerin yanında süperoksit dismutaz ve katalaz değerleri istatistiksel olarak anlamlı ve düşüktü. Plazma antioksidanlarından albumin düzeylerinde gruplar arasında önemli bir fark görülmedi. Ürik asit ve bilirubin düzeyleri karşılaştırıldığında hasta grubundaki düzeyler anlamlı olarak yüksek bulundu. Benzer şekilde oksidatif hasar belirteçleri olan protein karbonilleri ile plazma, eritrosit ve idrar malondialdehit düzeyleri hasta grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Damar fizyopatolojisi belirteçlerinden trombosit sayısı ve fibrinojen düzeylerinin hasta grubunda anlamlı olarak arttığı bulundu. İnflamasyon belirteçlerinden adenozin deaminaz, IL 1b, IL 6, IL 10 ve TNF α düzeyleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek bulunurken, CRP ve ferritin düzeyleri düşüktü. Migren hastalarında oksidatif stres, damar fizyopatolojisi ve inflamasyon belirteçleri birlikte değerlendirildiğinde, hastalardaki baskılanan ve azalan antioksidan düzeylerinin oksidatif stresi arttırdığı ve dolayısıyla inflamasyon ve damar fizyopatolojisi değişikliklerine neden olduğu sonucuna varıldı. Damar Fizyopatolojisi, İnflamasyon, Migren, Oksidatif Stres

Investigation of the role of oxidative stress, factors of affecting vascular physiopathology and inflammation in migraine pathogenesis In our study, we compared oxidative stress, vascular pathophysiology and inflammation markers of migraine patients with healthy volunteers. Blood and urine samples were obtained from 27 healthy individuals and 27 patients with a diagnosis of migraine who applied to Neurology Outpatient Clinics of Umraniye Research and Training Hospital. Participants were between ages 18 – 49. Patients had their diagnosis established prior to the study and the volunteers in the control group had no systemic disease or relevant disorders. Urine samples were tested for malondialdehyde while erythrocytes were investigated for glutathione, glutathione related enzymes, superoxide dismutase, catalase, malondialdehyde and protein carbonyls. Plasma samples were analyzed for malondialdehyde, bilirubin, uric acid and albumin as oxidative stress parameters. Thrombocyte count and fibrinogen levels were measured for vascular physiopathology and IL 1b, IL 6, IL 10, TNF α, adenosine deaminase, CRP and ferritin was used as inflammation markers. Antioxidant levels were significantly lower in the patient group. Glutathione, glutathione related enzymes, superoxide dismutase and catalase levels were also significantly lower. Albumin levels were similar in both groups whereas uric acid and bilirubin levels were significantly higher in the patient group. Similarly, protein carbonyls, which are oxidative damage markers as well as urine, plasma and erythrocyte malondialdehyde levels were higher in the patient group. Thrombocyte count and fibrinogen levels, both of which are vascular physiopathology markers, were found to increase in patient group. The participants in patient group had higher levels of adenosine deaminase, IL 1b, IL 6, IL 10 and TNF α as inflammation markers. On the other hand, CRP and ferritin levels were lower. Considering oxidative stress, vascular physiopathology and inflammation markers as a whole, we suggest that patients with migraine had increased oxidative stress due to suppressed and decreased levels of antioxidants and consequently had inflammatory and vascular changes. Key Words: Inflammation, Migraine, Oxidative Stress, Vascular Physiopathology
Keywords: Biyokimya; Tıp