Kil içeren polimer nanokompozit malzemelerin hazırlanması ve karakterizasyonu - Turna, Murad (My University, 2018)
Bu çalışmada, UV ışınları ile sertleşebilen epoksi akrilatların organonanokil ile takviyeleri yapılarak çeşitli formülasyonlarda nanokompozit kaplama malzemeleri hazırlandı. Bu çalışma 3 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada; UV ışınları ile sertleşebilen epoksi akrilatlar sentezlendi. Alifatik esaslı epoksi reçinesi belirli oranlarda adipik asit ve akabinde akrilik asit ile açılarak bir seri UV ışınlarına duyarlı epoksi akrilat reçineleri hazırlanarak kimyasal yapıları FT-IR, 1H-NMR spektroskopileri ile aydınlatıldı. İkinci aşamada, hazırlanan reçineler organonanokil ile değişik oranlarda takviye edilerek yeni nanokompozit kaplama reçineleri elde edildi. Sentezlenen nanokompozit reçineler farklı oranlarda formülize edilerek, pleksiglas yüzeyler üzerine film olarak uygulandı ve UV ışınları ile sertleştirildi. Elde edilen polimerik nanokompozit kaplama filmlerinin termal, mekanik ve morfolojik özellikleri incelendi.

In this study, nanocomposite coating materials were prepared in various formulations by reinforcing UV-curable epoxy acrylates with organonanoclay. This study consists of 3 stages. In the first stage, UV-curable epoxy acrylates were synthesized. Aliphatic based epoxy resin was opened with adipic acid and acrylic acid at certain rates and a series of UV rays sensitive epoxy acrylate resins were prepared and the chemical structures were illuminated with FT-IR, 1H-NMR spectroscopes. In the second step, the prepared resins were supplemented with different amounts of organonanoclay to yield new nanocomposite coating resins. The synthesized nanocomposite resins were then formulated in different proportions, applied as a film on plexiglass surfaces and hardened with UV rays. The thermal, mechanical and morphological properties of the polymeric nanocomposite coating films were investigated.
Keywords: Chemistry, Organic; Epoksi Akrilat Nanocomposite; Epoxy Acrylate; Kimya, Organik; Nanokompozit; Organonanoclay; Organonanokil; UV Işınları; UV Rays