Enerji sistemlerinde kararlılık sorununun incelenmesi - Kınalı, Erhan (My University, 1999)
Elektrik enerjisine duyulan talep, teknolojik gelişmeler sonucunda nüfusa orantılı olarak hızla artmaktadır. Artan bu talebi karşılamakla yükümlü olan güç sistemleri de bu duruma bağlı olarak hızla büyümektedir. Güç sistemlerinin hızla büyümesi bazı işletme ve kontrol sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Kararlılık proplemi bu sorunların en önemlilerinden biridir. Güç sistemlerinin kararlılık analizi, sistemin davranışlarını yeterli doğrulukta tanımlayan matematiksel modellerin, bilgisayar çözümüyle yapılabilir. Çok makineli sistemlerde kararlılık analizi, bilgisayarda fazla işlem gerektiren ve işlem süresi oldukça uzun olan çalışmalardır. Bu çalışmada, güç sistemlerinde geçici hal kararlılığı incelenmiştir. İnceleme işlemi örnek bir sistem üzerinde üç farklı sayısal analiz yöntemi kullanılarak yapılmış, elde edilen sonuçlar doğruluk ve işlem süresi bakımından irdelenmiştir.

The demand of the electrical energy has been steadly increasing as a result of technological improvements with the growing population. Power system that has to answer to this demand also expanding. The growth of this power system brings the operation and the control problems with them. The most important problem is the stability problem. The stability analysis of power system can be done by solving the mathematical models with the use of computer .The stability analysis of multi-machine system requires several step and takes long operation time. At this study, the transient stability of the power system has been discussed. The example system has been analyzed by three different numerical methods, and the results has been compared for their accurity and the required operation time.
Keywords: Arazi ekonomisi; Ekonomi; Elektrik Enerjisi; Enerji üretimi