Bilişim teknolojileri öğretmeni adayları için bir e-mentorluk uygulamasının tasarlanması - Sepet, Tuğba (My University, 2020)
Bu araştırmada okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması dersleri boyunca uygulanabilir bir e-mentorluk uygulamasının arayüzünün tasarlanması ve tasarlanan e-mentorluk uygulamasının okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerindeki ihtiyacı karşılamasının öğretmen adayları tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma tasarım ve geliştirme araştırması olup araştırmanın ilk aşamasında durum çalışması desenlerinden iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını BÖTE (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi) akademisyenleri, uygulama öğretmenliği yapmış/ yapıyor olan bilişim teknolojileri öğretmenleri (bilişim teknolojileri uygulama öğretmenleri), öğretmen olarak görev yapmış/ yapıyor olan bilişim teknolojileri öğretmenleri, uzmanlar ve BÖTE 4.sınıfta öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında doküman incelemesi, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları ve uzman değerlendirme formu; verilerinin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ilk olarak okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerinin katkılarını ve bu derslerdeki ihtiyaçları belirlemek adına BÖTE akademisyenleri, bilişim teknolojileri uygulama öğretmenleri ve bilişim teknolojileri öğretmenleri ile görüşmeler yapılmıştır. Sonrasında ilgili doküman incelenmesi doğrultusunda bir e-mentorluk uygulamasının arayüzü tasarlanmıştır. E-mentorluk uygulamasının arayüzü tasarlandıktan sonra uzmanlara gösterilerek anlatılmış ve uzmanların görüşleri doğrultusunda tasarıma son hali verilmiştir. Son olarak ise arayüzü tasarlanan e-mentorluk uygulaması bilişim teknolojileri öğretmen adaylarına gösterilerek anlatılmış ve değerlendirmeleri alınarak araştırma tamamlanmıştır. Araştırmanın ilk kısmında yapılan görüşmelerde öğretmen adaylarının bu dersler boyunca başka bir bilişim teknolojileri öğretmeni ve diğer bilişim teknolojileri öğretmeni adayları ile teknoloji yoluyla etkileşimde olmalarının öğretmen adaylarını genel anlamda olumlu yönde etkileyeceği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar bu etkileşimin; mesleğe hazırlanmanın kolaylaşması, uygulama okuluna hazırlıklı gidebilme, anlık geri bildirim alabilme ve farklı bakış açısı kazanma açısından öğretmen adaylarını olumlu yönde etkileyeceğini belirtmiştirler. Bilişim teknolojileri öğretmeni adayları tasarlanan e-mentorluk uygulamasının ders öncesi gerek materyal gerek ders planı hazırlamada, uygulama okulunda yaşanılan sorunları çözümünde ve kendi okulları dışındaki işleyişler hakkında bilgi edinmeleri açısından okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerinde kendilerine destek olabileceğini belirtmiştirler. E-mentorluk uygulamasının uygulama öğretmenleri ile yaşanılan iletişim sorununa çözüm sağlaması ve ders süreci ile bilgi alışverişi sağlamasından dolayı okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerindeki ihtiyacı karşılayabileceği öğretmen adayları tarafından ifade edilmiştir. Öğretmen adaylarına göre e-mentorluk uygulamasının diğer öğretmen adayları ve başka bir öğretmenle etkileşim imkânı sağlaması ve ders sürecinde karşılaşılan sorunlara kısa sürede çözüm sağlamasından dolayı geliştirildikten sonra okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerinde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study to design the interface of an e-mentoring application in school experience and teaching practice courses and is to evaluate this design in terms of meeting the need in these courses by the teacher candidates.Research is design and development research, in the first stage of research a single nested case design, one of the case study patterns was used. The participants of the research are CEIT (Computer and Instructional Technology Education) academicians, information technology teachers who have / are practicing teachers (information technology practice teachers), information technology teachers who were / are working as teachers, experts and teacher candidates who are studying in CEIT 4th grade. Document review, semi-structured interview forms prepared by the researcher and expert evaluation form was used in collecting the research data; in the analysis of data, content analysis was used.Within the scope of the research, in order to determine the contributions of school experience and teaching practice courses and the needs in these courses, interviews were made with CEIT academicians, information technology teacher who are practice teachers and information technology teachers. Afterwards, the interface of an e-mentoring application was designed in accordance with the examination of the related document. After the interface of the e-mentoring application was designed, it was explained by showing to the experts and the design was finalized in accordance with the opinions of the experts. Finally, the e-mentoring application, whose interface has been designed, was explained by showing to information technology teacher candidates and the research was completed by taking their evaluations.In the interviews conducted in the first part of the study, it was concluded that the interaction of teacher candidates with other information technology teachers and other information technology teacher candidates through these technologies will affect the teacher candidates in a positive way. Participants of this interaction; They stated that it would positively affect pre-service teachers in terms of facilitating the preparation for the profession, being prepared for the practice school, receiving instant feedback and gaining a different perspective.Information technology teacher stated that the designed e-mentoring practice will support them in school experience and teaching practice lessons in terms of preparing material and lesson plan before the lesson. It will also help solving the problems experienced in the practice school and the possibility of seeing the functioning of the schools outside their own school. It has been stated by the teacher candidates that the e-mentoring application can meet the need in school experience and teaching practice lessons because it provides solutions to the communication problem experienced with the practice teachers and provides information exchange with the course process. According to teacher candidates it was concluded that e-mentoring application could be used in school experience and teaching practice courses after it was developed because it provides the opportunity to interact with other teacher candidates and another teacher and solve the problems encountered in the course process in a short time.
Design of an e-mentoring application for information technologies teacher candidates
Keywords: E-mentoring; E-mentorluk; Education; Eğitim; Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması; Okul yönetimi ve örgütü; Öğretmen Adayları; Öğretmen Yetiştirme; School Experience and Teaching Practice; School management and organization; Teacher Candidates; Teacher Training