Çalışan kadınlarda besin tüketimi, beslenme alışkanlıkları ve beden kitle indekslerinin değerlendirilmesi - İlter, Nihal (My University, 2008)
Bu araştırma, Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp-Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2007 Mart-Nisan ayında çalışan kadınlar arasında yapılmıştır. Kadınların boya göre beden ağırlığı durumlarını (beden kitle indeksi), beslenme alışkanlıklarını, günlük enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarını ve üç günlük besin tüketimleri sonucunda yeterli ve dengeli beslenme durumlarını saptamak amacıyla kesitsel bir araştırma olarak planlanıp yürütülmüştür. Araştırma evrenini 651 çalışan kadın oluşturmaktadır. Araştırma toplam 222 kadın üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara kişisel bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim durumlarını öğrenmek için anket uygulanmıştır. Beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi Hacettepe Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme uzmanlarının geliştirdiği puanlama sistemi ile saptanmış ve değerlendirilmiştir. Ortalamaların karşılaştırılması oneway anova testi ile, kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-kare ve Fisher yöntemleri ile analiz edilmiştir. Katılımcıların %5.4’ü zayıf, %67.6’sı normal, %23.42’si preobez ve %3.6’sı ise obez sınıflamasındadır. %76.1’i orta ve iyi beslenme alışkanlığına sahiptirler. Öğün atlayanların oranı ise %61.3’tür. Normal vücut ağırlıklılar genellikle günde 3-4 öğün yemek yemektedirler. Öğünlerinin dengeli veya dengesiz olması ile BKİ arasındaki ilişki anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Psikolojik durumları (üzüntülü/ yorgun) ağırlık durumunu etkilemiştir (p<0.05). %50’den fazlasının; enerjiyi, B1, B3, B6, folik asit vitaminlerini ve kalsiyumu, günlük tüketim standartlarınca önerilen miktarların altında aldıkları tespit edilmiştir. Araştırmamızda çalışan kadınların, enerji ve bazı besin öğelerini yetersiz aldıkları, yanlış beslenme alışkanlıkları olduğu saptanmıştır. Bu nedenle çalışan kadınlara beslenme konusunda eğitim programları düzenleyerek yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. Anahtar Sözcükler: Beden kitle indeksi, beslenme, besin tüketimi, beslenme alışkanlıkları, çalışan kadın.

Assessment of Dietary Consumptions, Nutrition Habits and Body Mass Indexes of Working Women Our study was performed among female employees of Dr Siyami Ersek Gogus Kalp-Damar Cerrahisi Egitim ve Arastirma Hastanesi Istanbul, who were working in March and April 2007. It was planned and executed as a partial research in order to determine their adequate and balanced dietary status. We checked their body mass indexes, dietary habits, daily energy and dietary requirements and calculated dietary consumptions for three days. Our universe consists of 651 working women and was performed among 222 women. To assess personal data, dietary habits and dietary consumptions of participants, a survey was applied. Dietary habits were determined and evaluated by a scoring system which was developed by Hacettepe Universitesi Olcme ve Degerlendirme specialists. Comparisons of means were analized with oneway anova test and relationships between categorical variables were analyzed with Chi-square and Fischer methods. 5.4% of participants were underweight, 67.6% were normal weight, 23.42% were preobez and 3.6% were obese. 76.1% of participants have good or average dietary habits. 61.3% of participants skipped meal. Participants with normal weight generally ate 3 or 4 meals a day. Relation between balanced and imbalanced meals and Body Mass Index was insignificant (p>0.05). Our study showed that women psychological situation (unhappy/ tired) effects their weights (p<0.05). More than 50% of participants consumed energy, vitamin B1, B3, folic acid and calcium less then recommended dietary allowances (RDA). In our research, we found out that working women get energy and some food components inadequate and have improper nutrition habits. For this reason training programs should be arranged and working women should be informed about adequate and balanced nutrition. Key Words: Body mass index, nutrition, food consumption, nutrition habits, working women.
Keywords: Beslenme Alışkanlıkları; Çalışan Kadınlar_Beslenme; Halk Sağlığı