Erişkin yoğun bakım ünitesinden taburcu olacak hastaların bakım vericilerine yönelik planlı taburculuk eğitiminin güvenli hasta bakımına ve bakım yüküne etkisi - Bıçkı, Ayşe (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erişkin yoğun bakım ünitesinden taburcu olacak hastaların bakım vericilerine uygulanan ''planlı taburculuk eğitiminin'' güvenli hasta bakımına ve bakım yüküne etkisini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Tek gruplu ön, son ve izlem test tasarımı ile hazırlanan çalışma, özel hastanenin yoğun bakım ünitesinden 2017 yılı Haziran-Kasım aylarında taburcu edilen ve çalışmaya kabul kriterlerine uyan hasta ve bakım vericileri ile yürütüldü(n=71). Planlı Taburculuk Eğitimi; hemşire tarafından, hasta başında, bakım vericisine verildi. Program uygulandıktan sonra ilk 48 saatte birinci görüşme, 7-10 gün içerisinde ikinci görüşme, 21-24 gün içinde son test araştırmacı tarafından telefon ile bakım vericiler aranarak yapıldı. Veriler, sosyo-demografik form, planlı taburculuk eğitimi öncesi ve sonrası değerlendirme formları, modifiye barthel günlük yaşam aktiviteleri ölçeği ve bakım verme yükü ölçeği ile toplandı. Tanımlayıcı istatistikler, eşleştirilmiş t testi ve tekrarlı varyans analizi testi ve ikili karşılaştırmalar için Sidak testi kullanıldı.Bulgular: Hasta katılımcıların, %47’si kadın ve %53’ü erkekti.Yüzde 28’i alzheimer, %15’i kanser, %14’ü SVO, %11’i Kalp yetmezliği, %10’u KOAH tanılarına sahipti. Yaş ortalamaları 73,92±16,33, yatış süreleri ortalama 32,48±31,84 gündü. Bakım vericilerin, bakım verme yükü ölçeğinin ön test puan ortalaması 70,41±15,15’den program sonrası son testte 41,38±8,39’a gerilediği görüldü (p=0,01). Ayrıca planlı taburculuk eğitimi ile pozisyon verme, hijyen, solunum problemleri, enfeksiyon, konstipasyona yönelik güvenli davranışlarında ön test, son test ve izlem testler arasında puan artışı tespit edildi (p=0,01).Sonuç: Erişkin yoğun bakım ünitesinden taburcu olacak hastaların bakım vericilerine yönelik yapılan ''Planlı Taburculuk Eğitimi'' ile bakım vericilerin, bakım yüklerinde azalma ve güvenli hasta bakımına yönelik puanlarında artma tespit edildi.

Objective: The purpose of this study was to determine the effect of planned discharge training for the caregivers of patients discharge from adult intensive unit to safe patient care and care load. Materials and Method: The study, which was prepared with a single group of pre, post and follow-up test design, was conducted with patients who were discharged from the intensive care unit of the private hospital and caregivers who met the criteria for admission to the study between June and November(n=71). Planned Discharge Training was given to the caregiver in front of the patient by the nurse. After the program was applied, the first interview was conducted in the first 48 hours, the second in 7-10 days, and the last test in the 21-24 days by nurse with telephone. Data were collected by socio-demographic, pre and post discharge assessment forms, modified barthel daily activities and caregiver care loadtest. Sidak test were used for descriptive statistics, paired t, repeated variance analysis test and binary comparisons.Findings: Participants’ 47% were female, 53% were male. There were 28 of them with Alzheimer's disease, 15% with cancer, 14% with cerebrovascular disease, 11% with heart failure and 10% with COPD. Mean age was 73.92±16.33, mean hospital stay was 32.48±31.84 days. It was observed that caregivers' care load scaledecreased from 70,41±15,15 to 41,38±8,39 after the program(p=0,01). In addition, there was a significant increase in scores for safe behaviors about positioning, hygiene, respiratory problems, infection and constipation between pre, post and follow-up tests with planned discharge training (p=0,01).Result: With “Planned Discharge Training '' for the caregivers of patients discharged from the adult intensive care unit, it was determined that there is a decrease for caregivers’ care load and increase for scores of caregivers’ safe patient care.
Keywords: Bakım planları; Bakım vericiler; Bakım yükü Nurse; Bakım yüküne etkisi; Care Load; Care plans; Caregivers; Education; Effect on care load; Eğitim; Halk sağlığı; Hasta bakımı; Hemşire; Hemşirelik; Nursing; Patient care; Planlı taburculuk eğitimi; Planned Discharge Training; Public health