Sanat Alanında Üstün Yetenekli Çocukların Eğitiminin Devlet Tarafından Desteklenmesine İlişkin Sanatçıların Görüşleri - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı sanat alanında üstün yetenekli çocukların eğitiminin devlet tarafından desteklenmesine ilişkin sanatçıların görüşlerinin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseniyle yürütülmüş olan bu çalışmanın verileri, yüz yüze görüşme ve yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında sanat eğitiminde devlet desteğinden faydalanan sanatçılar ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kodlamalar yapılmış ve temalar oluşturulmuştur. Araştırma bulgularına göre katılımcıların tamamı, sanat alanında üstün yetenekli çocukların eğitimine yönelik yasal düzenlemelerin günümüzde işlevselliğini kaybetmiş olduğunu ve devlet desteğinin sağlanmasının yetkililerinin inisiyatifine bırakıldığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte katılımcılar, Türkiye'de karar vericiler ve politika yapıcıların sanata bakış açılarının değişimine bağlı olarak ilgili yasal düzenlemelerin ve uygulamaların da sürekli değiştiğini ifade etmişlerdir. Buna göre sanat alanında üstün yetenekli çocukların eğitiminde en büyük eksikliğinin bu konuda devletin tutarlı ve sürdürülebilir milli bir politikasının olmaması olduğu söylenebilir

The purpose of the study was to examine opinions of artists in music about state supports for students talented in music. Participants had state sup-ports in music when they were young. A phenomenological study was undertaken to interview the participants. They were interviewed face to face. Data was coded and content-analyzed and categorized by themes. The findings showed that all of the participants expressed that policies related to the education of gifted children in the field of arts in Turkey did not work anymore, losing functionality and effects and special services to be provided for artistically gifted students depended upon individuals who were in charge, showing that the policies were no longer useful. In addition, the participants stated that policies and practices have changed constantly as a result of changes in perceptions of educational politics and decision makers. Therefore, it is reasonable to claim that the greatest challenge in the education of students highly talented in the arts is the lack of a consistent and sustainable national policy
Opinions of Artistically Talented Eminent Adults on Supports Provided by the State for Gifted Children in the Arts
Keywords: Sanat; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel